Списък с информация и снимки на репортери на Би Би Си изтече в интернет пространството в Русия на фона на растящия натиск върху медията в руската държава, пише "Гардиън".

Списъкът с 44 журналисти, повечето от тях са руски граждани, е публикуван за първи път от анонимната група "За майка Русия" в социалната мрежа ВКонтакте. След това е разпространен от десни руски новинарски сайтове.

Русия погва Би Би Си

Русия погва Би Би Си

Отговаря на действията на британците срещу RT

Преди седмица Русия обяви, че ще започне разследване на британската медия за нарушаване на стандартите за безпристрастност.

Представители на Кремъл обявиха, че разследването е в отговор на решение на британския регулатор Ofcom, че подкрепяната от Русия телевизия RT нарушава правилата за безпристрастност след инцидента с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри. Регулаторът предупреди RT, че може да получи санкции или да изгуби лиценза си.

Във Великобритания погнаха руската държавна телевизия RT, не била безпристрастна

Във Великобритания погнаха руската държавна телевизия RT, не била безпристрастна

Още три разследвания е започнал регулаторът

Изтичането на информацията за журналистите на Би Би Си изглежда е отмъщение. През миналата седмица вестник "Таймс" публикува списък с имената и снимките на осем репортери, които работят за британското бюро в Единбург на подкрепяната от Москва телевизия "Спутник".

Говорител на Би Би Си изрази възмущението си от изтичането на информацията.

В съобщение към разкритата информация за журналистите на британската медия анонимен администратор на "За майка Русия" атакува статията на "Таймс", че е опит за оказване на "психически натиск" над руските журналисти.