Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Вашингтон и Лондон за това, че използват за лична изгода предполагаемата заплаха от руска агресия срещу Украйна, съобщава "Спутник".

Те сами си измислиха тази "руска заплаха", с която "геройски" да се справят, за да извършат след това провокация и да обявят победа, разкритикува ги тя.

По нейни думи това е възможност САЩ и Великобритания да отклонят вниманието от собствените си политически кризи, да инвестират милиарди в доставката на оръжия за "крехките демокрации" и да възстановят имиджа си на "непобедими" след провала, който са претърпели в Афганистан.

Според Захарова Европейският съюз също преследва собствените си интереси в този конфликт.

Русия: Твърдението на Запада за инвазия в Киев е като да кажем, че САЩ превземат Лондон

Русия: Твърдението на Запада за инвазия в Киев е като да кажем, че САЩ превземат Лондон

Антонов: Вашингтон смущава целия свят от няколко месеца с изявления за Украйна

Те (EС - бел.ред.) бранят зона на влияние, спечелена през 2013 г., когато Брюксел, безцеремонно и не взимайки предвид възраженията на едно легитимно правителство, отчаяно настоя за присъединяването на Украйна към ЕС, подчерта тя.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Reuters: Русия има 70% готовност за нахлуване в Украйна

Reuters: Русия има 70% готовност за нахлуване в Украйна

Продължава предислоцирането на допълнителни тактически групи...

Миналата седмица Вашингтон обяви, че Русия възнамерява да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна. Единият вариант е да се представи фалшива атака от страна на украинската армия или разузнаване срещу руска територия или срещу рускоговорящото население на Украйна.

От САЩ твърдят, че има и сценарий, който включва заснемането на кадри с цивилни жертви и разрушения.

Русия обаче категорично отрече тези твърдения, подчертавайки, че не е изненадана от "креативния сценарий" на САЩ.