Около 200 наемници от Хърватия са се присъединили към националистическия батальон в Украйна, е заявил говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той е предупредил, че всеки чужденец "трябва да помисли седем пъти", преди да се присъедини към украинската армия, тъй като Русия ще му търси "наказателна отговорност, ако бъде заловен".

По този повод в руското министерство на отбраната в Москва е бил извикан хърватския военен аташе в Русия Желко Аркап, където е бил предупреден, че Русия знае, че в Украйна са пристигнали хърватски наемници, които се бият в редиците на киевските сили.

"На военния аташе беше разказано за незаконната дейност на хърватския гражданин Денис Шелер, който участва във военни действия в Югоизточна Украйна през 2015 г. и сега организира групи от хърватски наемници, за да ги изпраща в Украйна", е казал Конашенков.

Министерството на отбраната на Хърватия заяви в официално изявление, че техният дипломатически представител е отказал да получи нотата, защото "нито Министерството на отбраната, нито която и да е друга институция в Хърватия няма връзка с лица, които може да са в Украйна и (хърватските власти) нямат информация за това".

Руската страна е подчертала, че хърватите и руснаците са братски народи и е изразила загриженост, че Загреб не е осъдил официално включването на хърватски граждани в украинската армия.

Чешкият премиер Петер Фиала заяви по-рано през деня, че страната му разрешава на чешки граждани да се сражават доброволно на страната на Украйна. Литва също разреши на своите граждани да воюват в Украйна на страната на украинската армия. Германия от своя страна каза, че не може да спре украинците и германските граждани от украински произход да се сражават за страната си.

НАТО категорично отхвърли възможността военни формирования на страните членки да бъдат изпратени в Украйна или по друг начин да воюват срещу Русия, освен ако Москва не нападне страна-членка на НАТО.

НАТО не търси конфликт с Русия, но е готов за него

НАТО не търси конфликт с Русия, но е готов за него

Алиансът ще брани всеки сантиметър от територията си, уверява Блинкън