Съединените щати и техните съюзници в НАТО се стремят да спечелят победа над Русия на "бойното поле", за да унищожат страната ни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ТАСС.

"Действията на колективния Запад и тяхната марионетка президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърждават глобалния характер на украинската криза. Не е тайна, че стратегическата цел на САЩ и техните съюзници в НАТО е да спечелят победа над Русия на бойното поле като механизъм за отслабване или дори за унищожаване на страната ни", подчерта той и допълни: "Нашите противници ще направят всичко, за да постигнат тази цел".

Според първия дипломат на Русия облагодетелствани от "горещ конфликт" са Съединените щати, които се стремят да извлекат максимума от него както от икономическа, така и от стратегическа гледна точка.

Вашингтон също така решава ключова геополитическа цел да разруши традиционните връзки между Русия и Европа и да направи своите европейски сателити още по-зависими от себе си, изтъкна Лавров.

По негови думи САЩ правят всичко възможно, за да продължат конфликта в Украйна и да го направят още по-насилствен.

Според Лавров Пентагонът открито планира поръчки за отбранителния сектор на САЩ в продължение на години, като същевременно постоянно вдига летвата на военните разходи за украинските въоръжени сили и изисква същото от останалите членове на "антируския съюз".

Русия предупреждава САЩ, че са на ръба на пряк сблъсък

Русия предупреждава САЩ, че са на ръба на пряк сблъсък

Заради опасната и недалновидна политика на Вашингтон

Режимът в Киев се напомпва с най-новите оръжия, получава модели, които тепърва ще влизат на въоръжение в западните армии, изглежда, за да се види как ще се представят в битка, заключи той.

От февруари Киев получи военна помощ в размер на над 40 милиарда долара - сума, равняваща се на бюджетите за отбрана на много европейски страни, отбеляза Лавров.

Той бе категоричен, че Русия и САЩ не могат да поддържат нормален диалог поради конфронтационния курс, поет от американския президент Джо Байдън.

"Поддържането на нормален разговор с администрацията на Байдън, която обявява стратегическото поражение на страната ни като една от целите си, е обективно невъзможно", изтъкна Лавров и добави, че "конфронтационният антируски курс на Вашингтон продължава да придобива все по-остър и всеобхватен характер".

Първият дипломат на Русия отбеляза, че "руско-американските отношения са в наистина плачевно състояние, тъй като те почти са в застой по вина на Вашингтон".

Ние последователно обясняваме на американците, че не е в наш стил умишлено да обезценяваме междуправителствените отношения, отбеляза Лавров.

Рябков: САЩ искат да победят Русия стратегически, а не в открит конфликт

Рябков: САЩ искат да победят Русия стратегически, а не в открит конфликт

Москва не изключва да бъде наложен таван на цените и на други руски стоки освен петрола

"Изхождаме обаче от позицията на реципрочност при всякакви обстоятелства, когато става въпрос за изграждане на диалог. С други думи, като правило действаме на принципа "око за око", но не непременно симетрично", поясни той.

Лавров обвини Съединените щати, че обмислят "физическо" отстраняване на руския президент Владимир Путин.

Той се позова на новини, цитиращи неназовани служители на Пентагона, които говорят за възможен "обезглавяващ удар" срещу Кремъл в случай на използване на ядрено оръжие от Русия. Външният министър обясни, че Москва възприема доклада като готовност на Вашингтон да "елиминира" руския президент.

Ако такива идеи действително се подхранват от някого, този някой трябва много внимателно да помисли за възможните последствия от подобни планове, предупреди Лавров.

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Русия към САЩ: Спрете оръжията за Украйна, иначе няма преговори по СТАРТ

Вашингтон подтиквал Киев към още кръвопролития

"Що се отнася до продължителността на конфликта, топката е в полето на режима в Киев и стоящия зад него Вашингтон. Те могат да прекратят безсмислената съпротива по всяко време" - така отговори Лавров на въпрос дали войната може да продължи пет-шест години, каквито предположения се изказват в последно време.

"Нашите предложения за демилитаризация и денацификация на контролираните от режима територии, за премахване на заплахите за сигурността на Русия оттам, включително и от новите ни земи - ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област - са добре известни на врага. Има само едно нещо, което трябва да се направи: да ги изпълни по живо по здраво. В противен случай руската армия ще реши проблема".