Евродепутати са изразили опасения относно "връзките с Русия" при отхвърлянето на номинацията на Унгария за еврокомисар Ласло Трочани, пише "Политико".

Комисията по правни въпроси към Европарламента вчера блокира номинацията както на Трочани за еврокомисар за политиката на съседство и разширяването на ЕС, така и на румънската номинация Рована Плумб, която беше посочена за еврокомисар по транспорта.

Комисията не разкри публично основанията за решенията си. Но писма, изпратени от председателя на комисията, до които са се добрали от "Политико", излагат по-подробно нейните опасения.

Орбан сряза Брюксел: Грехът на унгарския еврокомисар е, че защити Унгария от миграцията

Орбан сряза Брюксел: Грехът на унгарския еврокомисар е, че защити Унгария от миграцията

В случая на Плумб комисията се позовава на заем, който тя е получила от някой, който "работи професионално в областта на туризма" и настоя, че не е ясно как парите могат да бъдат изплатени "по открит и прозрачен начин". Тя намекна, че въпросите, повдигнати от заема, може да "продължат да създават потенциален конфликт на интереси също така във връзка с други портфейли".

В казуса на Трочани, бивш министър на правосъдието, притесненията на комисията се въртят около отношенията му с адвокатска кантора, на която той е съосновател, както и около различни решения, свързани с Русия.

Комисията е била особено разтревожена от "връзките му с Русия, особено като се има предвид ролята му като министър на правосъдието в екстрадирането на руски заподозрени в Русия, които впоследствие се твърди, че са освободени, въпреки предварително искане за екстрадиция от страна на САЩ" според писмо, изпратено от председателя на комисията до председателя на Европарламента Давид-Мария Сасоли.

Евродепутатите отхвърлиха номинациите за еврокомисар на Унгария и Румъния

Евродепутатите отхвърлиха номинациите за еврокомисар на Унгария и Румъния

Отхвърлянето на кандидати в комисия е безпрецедентно

По време на мандата си като министър на правосъдието Трочани е одобрил екстрадицията на заподозрените руски търговци на оръжие Владимир Любишин-старши и Владимир Любишин-младши в родината им, въпреки искането за екстрадиция от страна на САЩ и съвместната унгарско-американска работа по случая. Заподозрените по-късно са освободени.

САЩ се оплакаха публично миналия ноември от решението на Унгария и заявиха, че повдигат "въпроси относно ангажимента на Унгария за сътрудничеството в областта на правоприлагането".

Унгарското правосъдно министерство заяви, че Трочани е взел решение за екстрадиция на заподозрените в Русия въз основа на съдебни решения, съответните закони и международни споразумения.

Правната комисия на Европейския парламент също така е изразила опасения в писмото си относно "участието на Трочани като министър на правосъдието в договор през 2018 г., получен от адвокатската кантора "Наги и Трочани" за АЕЦ "Пакш II" въпреки наличието на клауза за конфликт на интереси".

Русия предостави на Унгария финансиране за разширяване на атомната централа, като руската държавна корпорация "Росатом" действа като главен изпълнител на проекта.