Руски войски, разположени близо до крайбрежието на Черно море, са провели учения, разработвайки сценарий, при който Русия е нападната с химическо или ядрено оръжие. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от руските медии.

Разгърнати на територията на три руски региона между Черно и Каспийско море, в ученията са участвали повече от 5000 войници.

Подготвяйки се за сценарий, при който Русия е атакувана с "оръжия за масово поразяване от хипотетичен враг", войниците са били облечени в специални костюми срещу химически атаки и газови маски.

Подразделения, специализирани в химическите оръжия, са били разположени в Краснодарския и Ставрополския край, докато най-малко 100 военнослужещи в съседния Ростовски край са започнали паралелно учение по обеззаразяване. Подобни учения са били проведени от руски войски близо до Армения през уикенда.

Били са разположени също така мобилни лаборатории и разузнавателни превозни средства, които могат да засичат следи от радиоактивност и химикали и потенциално да елиминират химическа или ядрена заплаха.

През последните седмици руските ядрени сили изстрелват ракети и извършват полети в очевидни офанзивни мерки за сценарий за конфликт. Руските военни обещаха да тестват междуконтиненталната си ракетна система "Сармат" преди края на годината.

Преди дни руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че НАТО разработва използването на ядрени оръжия близо до западните граници на Русия, но не предостави доказателства за твърденията си.

Русия скочи: НАТО разработва начини за използване на ядрени оръжия на руската граница

Русия скочи: НАТО разработва начини за използване на ядрени оръжия на руската граница

Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу