Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Русия ще направи всичко по силите си да подкрепи законните власти във Венецуела, съобщават руските медии.

Той също така отбеляза, че призивите за открита интервенция във Венецуела се увеличавали в САЩ, обръщайки внимание на последните новини за съветника по национална сигурност Джон Болтън, който държал бележник с думите "5000 войници в Колумбия".

Китай ще държи САЩ отговорни за действията им във Венецуела

Китай ще държи САЩ отговорни за действията им във Венецуела

"Ние сме против едностранни санкции"

"САЩ и техните най-близки съюзници създават най-сериозните пречки пред възможността за международна помощ при разрешаването на кризата във Венецуела", настоя Лавров.

Според руския първи дипломат опозицията във Венецуела е силно повлияна от чуждестранни сили.

Болтън по-рано беше сниман с жълт бележник, което повдигна въпроси за предполагаеми планове на Белия дом да разположи американски войски в Колумбия, съседка на Венецуела.

САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела
Обновена

САЩ въведоха санкции срещу държавната петролна компания на Венецуела

Мадуро да не ограбва активите…

Лавров обърна внимание на "циничните санкции", наложени от САЩ на венецуелската петролна компания PDVSA, подчертавайки, че този ход ще доведе до влошаване на международната финансова система, базирана на щатския долар, и ще предизвика конфликт във Венецуела.

"САЩ, за съжаление, имат опит в такова незаконното боравене с чужди пари. Такова замразяване беше прилагано в Ирак, Либия, Иран, Куба, Никарагуа и Панама. В повечето случаи това замразяване доведе до конфискация на активи от друго правителство. Британските власти вършат същото сега, арестувайки и всъщност конфискувайки златните резерви на Венецуела, които се съхраняват в Лондон", коментира Лавров.

Латинска Америка отхвърля всяка чуждестранна намеса във Венецуела

Латинска Америка отхвърля всяка чуждестранна намеса във Венецуела

Независимост и териториална цялост на държавите и самоопределение на народите

Той добави, че американските компании, действащи във Венецуела, са били изключени от режима на санкции, подчертавайки, че САЩ искали да свалят правителството и също така да получат печалби във Венецуела.

Ситуацията в латиноамериканската страна ескалира през миналата седмица, след като Хуан Гуайдо, председателят на контролирания от опозицията венецуелски парламент, се самопровъзгласи за временен презединт. Вашингтон и някои други страни побързаха да го признаят за държавен глава на Венецуела, налагайки също така нов кръг санкции срещу Каракас. Други страни, включително Русия, Китай и Турция, обещаха да подкрепят законното правителството на президента Николас Мадуро.

Във Венецуела се играе ръгби, а ЕС излезе по цвички

Във Венецуела се играе ръгби, а ЕС излезе по цвички

Да фалираш една обикновена държава, когато си социалист, не предполага кой знае какви усилия, смята Маритн Табаков: Изисква се преди всичко придържане към тоталитарния лексикон и търпение