Русия прекратява експлоатацията на леките конверсионни ракети "Рокот", изстреляна днес за последен път от космодрума "Плесецк", съобщи пресслужбата на "Роскомос", цитирана от руските медии.

"С това изстрелване завършва експлоатацията на тази модификация на ракетата-носител", изтъкнаха от руската държавна корпорация.

Последната ракета "Рокот" е била изстреляна от Плесецк в 2:11 часа московско време (1:11 българско). Изстрелването и извеждането на космическите апарати в орбита се е провело в нормален режим. Космическият апарат "Гонец-М" е бил изведен в необходимата орбита и предаден на управление на клиента.

По-рано руското военно министерство обяви прекратяването на експлоатацията на ракетите. Състоялото се изстрелване тази нощ е последното в интерес на "Роскосмос".

Ракетата-носител от лек клас "Рокот" е създадена в рамките на конверсионната програма на базата на снетата от въоръжение междуконтинентална балистична ракета РС-18.

Първото изстрелване на "Рокот" от космодрума "Плесецк" се състоя през май 2000 г. Общо от Плесецк са били изстреляни 31 ракети, като в орбита са изведени 74 космически апарата с различно предназначение. Оборудването на системата за управление на ракетите е създадено в украинското предприятие "Хартрон". След събитията през 2014 г. Украйна прекрати доставките на това оборудване за Русия, което е затруднило провеждането на изстрелвания на ракетата-носител и руснаците са решили да се откажат от нея.

По-рано стана известно, че Центърът Хруничев (част от Роскосмос), разработва ракетата "Рокот-2" с руска система за управление, за да замени "украинската" "Рокот".