Руските сили за противовъздушна отбрана твърдят, че в събота са свалили поне 2 украински ракети в района на Крим. Това съобщават "Интерфакс" и ТАСС, като цитира изявление руското министерство на отбраната.

"Украинската ракета беше незабавно открита и унищожена във въздуха от руски системи за противовъздушна отбрана", каза военното ведомство.

Около 18:00 часа московско време Украйна е направила опит за атака на територията на Крим със зенитна ракета от системата за противовъздушна отбрана С-200, преработена в ударна версия.

По-късно Москва съобщи, че Киев отново се е опитал да атакува цели на руска територия с ракета С-200, която е била унищожена във въздуха.

Движението на превозни средства по Кримския мост е временно спряно, както се съобщава в събота в телеграм канала с официална информация за ситуацията на подходите към моста.

"Движението на автомобили по Кримския мост е временно блокирано", се казва в съобщението.

Русия свалила украинска ракета над Крим

Русия свалила украинска ракета над Крим

На 3 октомври тази година, около 20:30 часа московско време

Преди ден руското министерство на отбраната съобщи, че на 4 октомври руските военни са убили 13 диверсанти на украинските въоръжени сили при опит да кацнат на брега на Крим. Ведомството също така говори за унищожаването на дрон на 10 км от бреговете на Крим в петък вечерта.

Назначеният от Москва ръководител на анексирания Севастопол Михаил Развожаев съобщи в петък, че в града е обявена въздушна тревога.

Междувременно бе блокирано движението на моторни превозни средства по Кримския мост, който свързва анексирания Крим с Русия. 

През последните дни Севастопол е една от основните цели на украинската армия.

Над Крим са свалени две ракети

Над Крим са свалени две ракети

Не се съобщава за пострадали хора

В резултат на удара по щаба в Севастопол на 22 септември загинаха 34 офицери, сред тях и Виктор Соколов, цитира Силите за специални операции "Украинская правда". Поне още 150 души бяха ранени в резултат на удара по щаба, а самото здание не подлежи на възстановяване. По-рано днес властите съобщиха за контролирана експлозия в сградата.

Руският Черноморски флот е разположен в пристанището на Севастопол. В града се намира и един от руските командни центрове за войната на Москва срещу Украйна. Оттам се снабдяват руските окупационни сили в южната част на Украйна и се контролират ракетните атаки.

От Службата за специални операции на Украйна съобщават и за другия си удар от 13 септември, когато цел им беше пристанището в Севастопол и по-точно корабостроителницата. Именно тогава се появиха информации за нанесени сериозни щети по десантния кораб "Минск". Според съобщението на украинците от днес безвъзвратните загуби на руснаците тогава са съставлявали 62 души.

Москва многократно е твърдяла, че САЩ и техните съюзници от НАТО ефективно участват в конфликта, като са доставяли оръжия на Украйна, както и разузнавателна информация и помощ при планирането на атаки срещу руски съоръжения.

Русия задържа жител на Крим за шпионаж в полза на Украйна

Русия задържа жител на Крим за шпионаж в полза на Украйна

Срещу него е образувано дело за държавна измяна