Русия e провела тест на междуконтинентална балистична ракета, който вероятно е бил неуспешен, като това се се случило, докато президентът на САЩ Джо Байдън е бил в Украйна в понеделник. Това твърдят двама американски служители, запознати с въпроса, съобщава Си Ен Ен.

Единият от източниците разкри, че Русия предварително е уведомила Съединените щати за теста чрез горещите линии за контакт. Друг служител посочи, че тестът не представлява риск за Съединените щати и те не го считат за необичаен или за вид ескалация.

Изпитанието на ракетата "Сармат" - наричана на Запад "Сатана 2" и способна да носи голям брой ядрени бойни глави - изглежда се е провалило, потвърдиха официални лица. Ракетата е била тествана успешно преди и ако това изпитание бе сработило, според американските служители руският президент Владимир Путин е щял да подчертае това във вчерашната си реч.

Путин обаче не спомена ракетния тест в изявлението си, продължило час и 45 минути. За сметка на това, той обаче официално обяви, че Русия ще прекрати участието си в Новия договор за намаляване на ядрените оръжия СТАРТ със Съединените щати - последното останало в сила споразумение, което регулира двете страни с най-голям ядрен арсенал в света.

САЩ предупредили Русия за визитата на Байдън в Киев

САЩ предупредили Русия за визитата на Байдън в Киев

За да се избегнат евентуални конфликтни ситуации

Си Ен Ен първоначално съобщи, че ракетният тест е бил извършен по време на посещението на Байдън в Украйна. Впоследствие обаче един от американските служители уточни, че тестът е проведен точно преди американският лидер да пристигне в страната.

Времето на провеждането на теста предполага, че САЩ и Русия са комуникирали през няколко различни канала по-рано тази седмица, с цел да се избегнат конфликти.

В понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че американски служители са уведомили руснаците в неделя вечерта - часове преди посещението на Байдън в Киев, че президентът ще пътува до украинската столица.

В миналото Путин е обявявал успешното провеждане на тестове на междуконтинентални балистични ракети, включително през април 2022 г. - само месеци, след като Русия нахлу в Украйна.

САЩ и НАТО разкритикуваха безотговорното и опасно излизане на Русия от СТАРТ

САЩ и НАТО разкритикуваха безотговорното и опасно излизане на Русия от СТАРТ

Столтенберг призова Москва да преосмисли решението си

Ракетата "Сармат" беше представена за първи път през 2016 г. Руските държавни медии твърдят, че тя има обсег над 11 000 километра, може да носи бойна глава с тегло 100 тона и е проектирана като наследник на междуконтиненталната балистична ракета Р-36М "Воевода".

Миналата година Путин предупреди, че ракетата ще "помисли за онези, които се опитват да заплашват Русия".

Тогава западни експерти определиха теста от 2022 г. като "дрънкане с ядрено оръжие" и той беше възприет като опит да се отвлече вниманието от военните неуспехи на Русия по това време, като потъването на нейния флагман "Москва" в Черно море.

Руското МВнР: Спирането на участието в СТАРТ може да бъде обратимо

Руското МВнР: Спирането на участието в СТАРТ може да бъде обратимо

Москва ще се придържа към някои клаузи от Договора