Руските власти съобщиха, че лекар, който лекува пострадалите при мистериозен инцидент този месец, има в тялото си радиоактивен изотоп Цезий-137, но той вероятно се дължи на диетата му, съобщава "Ройтерс".

Базирани в САЩ ядрени експерти подозират, че инцидентът е станал по време на тестове на ядрена крилата ракета. На 8 август, при неуспешни изпитания на ракета с ядрен двигател избухна взрив, вследствие на което радиацията в района се повиши най-малко 16 пъти над допустимите нива. 

Руската държавна ядрена агенция заяви, че петима от нейните служители са загинали, а други трима са ранени при взрива с "изотопни източници на енергия", по време на ракетно изпитание на морска платформа.

Путин заяви тази седмица, че няма риск от повишена радиация и Кремъл многократно коментира, че няма заплаха за здравето на хората. Някои руски медии цитират лекарски оплаквания, че не са предупредени, че лекуват хора с възможно излъчване.

Радиацията от Северодвинск достигна Европа и Южна Азия, 4 руски станции спряха да отчитат

Радиацията от Северодвинск достигна Европа и Южна Азия, 4 руски станции спряха да отчитат

Вероятен опит за укриване на информация…

Властите в района на Архангелск заявиха, че лекар, един от повече от 110 души, които са тествани, е с малко количество цезий-137 в меките тъкани.

Цезий-137 е продукт на ядрено делене. "Въпреки това (медицинските) специалисти не свързват този факт с неговото участие в операцията, за справяне с последствията от инцидента", заявиха властите.

"Според специалисти от Федералната медицинска и биологична агенция на Русия, Цезий-137 ... може да се натрупа в риба, гъби, лишеи или морски водорасли. Можем да кажем с голяма степен на вероятност, че той е попаднал в тялото му чрез хранителни продукти, които е ял."

Норвежкият мониторинг за забрана на ядрени изпитания заяви в петък, че е имало две експлозии и че вторият взрив два часа по-късно е най-вероятният източник на скока в радиацията.

Русия отряза международни ядрени инспектори, взривът на ракета не бил тяхна работа

Русия отряза международни ядрени инспектори, взривът на ракета не бил тяхна работа

Ако иска, ще им предоставя данни за радиацията