Документи на Националната гвардия на Украйна, потвърждаващи подготовката на Киев за настъпателна операция в Донбас през март, са попаднали във владение на руските военни, съобщи говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости.

"В хода на специалната военна операция (така Русия нарича инвазията си в Украйна - бел.ред.) секретни документи на командването на Националната гвардия на Украйна попаднаха в притежание на руски военнослужещи. Тези документи потвърждават тайната подготовка от режима в Киев за настъпателна операция в Донбас през март 2022 г.", каза той пред репортери.

Конашенков подчерта, че Министерството на отбраната на Русия "добре помни изявленията на ръководството на режима в Киев, разпространени през февруари от западните медии за липсата на каквито и да било планове за въоръжено завземане на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики и желанието им да разрешат всички въпроси уж с политически и дипломатически средства".

"Оригиналите на секретните бойни документи на Националната гвардия на Украйна обаче ясно доказват неверността на тези твърдения", заяви генералът.

Той уточни, че Русия разполага със заповед на командващия Националната гвардия на Украйна генерал-полковник Николай Балан от 22 януари 2022 г. В нея е описан подробно планът за подготовка на една от ударните групи за настъпателни действия в зоната на "Операцията на съвместните сили" в Донбас. Значително внимание в документа е отделено на въпросите за "подбор на персонал, преглед на всички от психолози и осигуряване на тяхната висока мотивация".

Службите на САЩ оценяват Путин: Обиден, бесен и сам

Службите на САЩ оценяват Путин: Обиден, бесен и сам

Какво точно Владимир Путин ще приеме за победа, ще се промени с течение на времето

"Остава неясен въпросът за степента на участие на САЩ и НАТО в планирането на операцията на Украйна за щурмуване на Донбас," добавя Конашенков. "Но е известно, че американски и британски инструктори са обучавали някои украински части по програми за обучение по стандарт на НАТО. По-специално те са обучавали батальонно-тактическата група на 4-та оперативна бригада на Националната гвардия на Украйна."

Според Москва украинците са щели да завършат подготовката за офанзива в Донбас на 28 февруари, но руските действия са провалили тези планове.

От няколко дни руската армия вади документи, които уличават Украйна в намерения да продължи агресивната си политика спрямо Русия. Така например, руските служби обявиха, че са разкрили лаборатории, които са разработвали биологично оръжие. Преди да започне своята инвазия в Украйна Русия изрази опасения, че Киев разполага с потенциала да разработи ядрени оръжия.

Киев: Абсурдни са твърденията на Русия, че Украйна разработва биологично оръжие

Киев: Абсурдни са твърденията на Русия, че Украйна разработва биологично оръжие

Москва продължава да разпространява дезинформация

Още от септември миналата година западните специални служби алармираха, че Русия натрупва военни сили и техника край украинската граница и в окупирания Крим. Москва многократно отричаше агресивни намерения и обясняваше това натрупване с "планови военни учения".

В средата на декември миналата година руската страна предложи и публикува в медиите "проектоспоразумения" със САЩ и НАТО "за гарантиране на сигурността на Руската федерация". Те включвах няколко ключови искания - отказ от разширяване на НАТО на изток и гаранции, че Украйна и Грузия никога няма да станат негови членове, отказ от разполагане на нападателни оръжия в Украйна и в близост до руските граници и връщане на военната инфраструктура на НАТО към състоянието й от 1997 година, включително изтегляне на всички чужди сили от страните от Източна Европа. Още тогава Москва заплаши с неуточнени "военно-технически мерки" при тяхното неизпълнение.

Русия връчи конкретни предложения на САЩ за гаранции за сигурност

Русия връчи конкретни предложения на САЩ за гаранции за сигурност

"Готови сме да започнем преговори по този важен въпрос незабавно"

Последва активна размяна на писмени документи между Русия и САЩ и НАТО и интензивни преговори между лидерите на световните сили, включително разговори по телефона и чрез видеовръзка между президентите на САЩ и Русия. САЩ и НАТО отхвърлиха именно гореспоменатите искания, но заявиха, че са готови на преговори по други искания на Русия, включително за контрол на въоръженията и изграждане на взаимно доверие.

Разговорът между Байдън и Путин по телефона продължил 50 минути
Обновена

Разговорът между Байдън и Путин по телефона продължил 50 минути

Кремъл е предпазлив в оценките

В началото на февруари последователно френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер посетиха Москва и Киев в опит да намерят дипломатическо решение на назряващата криза. През цялото време Русия категорично отхвърляше твърденията на САЩ и други западни страни за предстояща руска инвазия в Украйна, но обръщаше внимание, че украинската страна също натрупва войски и тежки оръжия край Донбас.