Групата войски "Восток" в южно донецко направление ликвидира над 120 украински военнослужещи, унищожи 2 автомобила и 2 самоходни артилерийски установки "Акация" в районите на Константиновка и Новомихайловка, в Донецка област, Източна Украйна. 

Това съобщaва ръководителят на пресцентъра на групата Александър Гордеев, цитиран от ТАСС.

"Авиационните удари, артилерийския огън и тежките огнехвъргачни системи са поразили пунктове за временна дислокация, опорни точки и места за струпване на живата сила на 79-а десантно-щурмова бригада и 116-а бригада за териториална отбрана на Въоръжените сили на Украйна в района на Константиновка и Новомихайловка, каза Гордеев.

Подразделенията на групировката войски "Восток" в южното донецко направление за денонощие са отразили три атаки на украинските въоръжени сили.

Руски части са навлезли в Авдеевка

Руски части са навлезли в Авдеевка

Украйна твърди, че пробивът е минимален и контролира ситуацията

Руски части са навлезли в Авдеевка, стана ясно ден по-рано. 

Руските войски провеждат масирано нападение срещу Авдеевския укрепен район, разположен в северните предградия на Донецк, от есента на миналата година. В началото на операцията те успяха да напреднат на няколко километра от фланговете, но не успяха да изпълнят основната задача да достигнат главния маршрут за снабдяване и да обкръжат града. Офанзивата буксува, въпреки че атаките от различни посоки продължават неотслабващо.

През цялото това време украинското командване оценява обстановката в това направление като тежка, но стабилна.

В началото на седмицата ситуацията в района на Авдеевка се влоши за украинските въоръжени сили.