В нощта срещу сряда руските войски са атакували енергийни обекти в украинската Сумска област, съобщава УНИАН.

Областното военно управление съобщи за "пристигане" на безпилотни летателни апарати тип "шахед" в обекти в градовете Шостка и Конотоп. Атаките са причинили проблеми с електрозахранването, включително в областния град Суми. На местата на ударите вече работят всички необходими служби, уверяват местните власти. Именно в Шостка и Конотоп подаването на електричество е спряно. 

"Последствията от руската атака се изясняват, работи се по възстановяването на електрозахранването, което беше прекъснато поради вражеска атака. Запазваме спокойствие, спазваме правилата за безопасност и не пренебрегваме сигналите за въздушна атака, съобщи ръководителят на областната военна администрация Алексей Дрозденко в социалната мрежа Facebook.

Над 1000 души евакуирани от украинската Сумска област за 3 дни

Над 1000 души евакуирани от украинската Сумска област за 3 дни

Докато се водят тежки боеве

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че повече от 1000 души, сред които и 200 деца, са били евакуирани от граничните райони в Сумска област през последните три дни на планирана евакуация.

През последните седмици Русия усилено атакува Сумска област. Ударите са насочени по енергийната инфраструктура на областта.

Съобщения за взривове мониторинговите канали пуснаха и за Полтавска област, както в района на Кривий рог, западната част на Днепропетровска област.

След като Руската федерация се активизира в Харковска област, ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви, че руснаците планират едновременно да атакуват Сумска област.

В средата на май Северската оперативно-тактическа група войски заяви, че в руския град Суджа, близо до границата с Украйна, не е регистрирана мащабна група военни. В същото време беше отбелязано, че руснаците са в състояние да съберат силите си, за да се активизират в тази посока.