На спешно свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН повечето членове на Съвета, включително САЩ, Франция и Великобритания, осъдиха мащабните руски въздушни удари по Украйна в петък.

При нападенията малко преди новогодишните празници загинаха над 30 души, а повече от 150 бяха ранени. Украинското ръководство говори за масов "терор" срещу цивилното население.

Смъртни случаи имаше в Днипро, Харков, Запорожие, Одеса, Лвов и в столицата Киев. Само в столицата бяха убити най-малко девет души.

Зеленски: Русия атакува с почти всички въздушни оръжия от арсенала си

Зеленски: Русия атакува с почти всички въздушни оръжия от арсенала си

Украйна ще отговори на руските удари, закани се Володимир Зеленски

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обаче заяви, че Москва е атакувала само военна инфраструктура и че всъщност украинските системи за противовъздушна отбрана са отговорни за цивилните жертви, тъй като са разположени в жилищни райони.

"Истинският проблем е, че Украйна е разположила своите системи за противовъздушна отбрана в жилищни райони" - каза Небензя и заявява, че "ако украинските системи за противовъздушна отбрана не бяха разположени на такива места, изобщо е нямяло да има цивилни жертви".

Според Небезня самото разполагане на ПВО отбрана в жилищни райони е в нарушение на международното право.

Той се позовава и на публикации в социалните мрежи, където самите украинци предупреждават за това съгражданите си. Небезня също така посочва видеоклипове, пак в социалните мрежи, публикувани от украинци, които показвали руски ракети и дронове, които удрят военна инфраструктура и оръжейни складове. А украинските ракети от ПВО-то излизали от курс и падали върху жилищни сгради и цивилни обекти.

Великобритания изпраща 200 ракети за ПВО в Украйна

Великобритания изпраща 200 ракети за ПВО в Украйна

Обединеното кралство е отделило общо 4,6 милиарда лири военна подкрепа за Украйна за две години.

"Нацисткият режим е готов да убива със западни оръжия и същите системи за противовъздушна отбрана не само жителите на Донбас, но и собствените си граждани в жилищни сгради и на мирни обекти. Ако Украйна не беше нарушила международното право, нямаше да има жертви", каза той.

Небензя също предлага на членовете на Съвета за сигурност на ООН да сравнят атаките срещу Украйна и ивицата Газа, за да се уверят, че причината за цивилните жертви е в нарушение на международното право.

ISW: Русия тества слабостите в противовъздушната отбрана на Украйна

ISW: Русия тества слабостите в противовъздушната отбрана на Украйна

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната