Руският външен министър Сергей Лавров оприличи войната между Израел и "Хамас" на руската "денацификация" на Украйна в интервю, дадено за руска телевизия в петък, пише Jerusalem post.

Лавров бе помолен да коментира теориите на конспирацията, свързани с войната. Включително, че 7 октомври е била операция под фалшив флаг и че войната е прикритие за изграждането на паралелен Суецки канал от Ейлат през Негев.

Лавров обвини САЩ, че замита под килима въпроса за независима палестинска държава

Лавров обвини САЩ, че замита под килима въпроса за независима палестинска държава

САЩ не за първи път блокират резолюция за прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ

Лавров нито потвърди, нито отрече нито една от тези теории и ги свърза с други конспирации като фалшивото кацане на Луната и 11 септември.

След това каза, че изявленията на премиера Бенямин Нетаняху, че "Хамас" трябва да бъде унищожена и че екстремизмът трябва да бъде елиминиран, звучат като демилитаризация и денацификация, заявените военни цели на Русия в Украйна.

Той твърди, че Нетаняху не е критикувал действията на Русия в Украйна и го похвали, че е помогнал на Русия да евакуира своите граждани от Газа.

Лавров се съсредоточи върху общия антинацизъм на евреите и руснаците.

Според Лавров някои на Запад искат преговори за Украйна

Според Лавров някои на Запад искат преговори за Украйна

Руският първи дипломат не съобщава кои са тези хора или страни

"Трябва да бъдем много внимателни относно нашата споделена история с Израел, особено нашата история на борба с нацизма. Това е основният елемент, който ни обединява по отношение на историята, основен елемент от нашия генетичен код, така да се каже., каза той. Холокостът и изтреблението на многонационалния съветски народ са сравними. Но данните са различни: шест милиона души са убити по време на Холокоста и над 20 милиона съветски хора са убити по време на Втората световна война. Отговорът на израелския посланик в Украйна на възхвалата на Степан Бандера от страна на Украйна е "наистина тревожен", добави той.

Руската агресия в Украйна събужда болезнени спомени сред оцелели в Холокоста

Руската агресия в Украйна събужда болезнени спомени сред оцелели в Холокоста

Според тях Путин лъже и "си играе с чувствата на руснаците, които наистина презират нацистите"

От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна, Израел заема относително неутрална позиция, ограничавайки се до хуманитарна помощ за Киев и без да се присъединява към западните санкции спрямо Москва. Няколко пъти обаче отношенията между Кремъл и Израел значително се обтягат след антисемитски изказвания на официални лица, включително и такива на Сергей Лавров

След терористичното нападение на "Хамас" от 7 октомври и започването на войната в Близкия изток отношенията Израел - Русия значително се усложниха заради нееднозначните връзки на Москва с палестинските организации, включително и с "Хамас" и "Хизбулла". 

Ескалира спорът между Русия и Израел след думите на Лавров

Ескалира спорът между Русия и Израел след думите на Лавров

Това може да постави под въпрос отношенията между двете страни