Русия върна телата на двама британски доброволци, загинали край Соледар в началото на годината.

Крис Пари (28 г.) и Андрю Багшоу (47 г.), които са се включили като доброволци в службите за спасяване и евакуция, загиват в началото на януари, докато се опитват да евакуират възрастна жена от зоната на конфликта. Снаряд удря колата им.

За последен път те са били видени живи на 6 януари. На 24 януари британското външно министерство официално потвърди смъртта им. По време на престоя си в Украйна те доставят храни и медицински материали в зоните на военни действия и помагат за евакуацията на цивилни.

Все още няма информация кога телата ще бъдат предадени на служителите на британското посолство в Киев. Че Русия е върнала телата съобщи ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак. То е част от втората за годината размяна на военнопленници, договорена между Русия и Украйна.

Ожесточените боеве за Соледар продължиха няколко месеца. Руската страна неколкократно заяви, че е поела пълен контрол над града, но Киев всеки път отричаше тези твърдения.

Украинските въоръжени сили потвърдиха изтеглянето си от Соледар едва на 25 януари.

Украинската армия призна отстъплението си от Соледар

Украинската армия призна отстъплението си от Соледар

Градът вече е под контрола на проруската ДНР

Според Андрий Ермак в резултат на размяната руската страна е върнала 116 украински военнослужещи, сред които защитници на Мариупол, партизани от Херсон и снайперисти от Бахмут, както и двама души от специалните сили.

От своя страна руското министерство на отбраната заяви, че 63 руски военнослужещи са върнати от плен след сложен процес на преговори с участието на Обединените арабски емирства.