Правителството на Русия е наложило забрана за осъществяване на международни автомобилни превози на товари на територията на страната за транспортни компании от ЕС, Украйна, Великобритания и Северна Ирландия и Норвегия от 10 октомври, съобщи "Интерфакс".

Според текста на постановлението на кабинета забраната за извършване на международен автомобилен товарен транспорт в Руската федерация се налага по отношение на превозвачи, регистрирани в страни, които преди това са въвели такива ограничения срещу руски транспортни компании.

Конкретно, забраната се отнася до осъществяването на двустранни и транзитни превози, както и такива от и до територия на трети страни.

FT: ЕС ще помага на компаниите, засегнати от антируските санкции

FT: ЕС ще помага на компаниите, засегнати от антируските санкции

Политика за защита

Постановлението влиза в сила от днес, за срок до 31 декември 2022 г.

Руският президент Владимир Путин е подписал на 29 септември указ, с който предоставя на правителството пълномощията за издаване на такава забрана.

От 8 април в сила забрана за всички руски и беларуски автотранспортни компании да превозват товари на територията на ЕС, включително и транзитно.

България - в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна

България - в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна

Страната ни изпуснала и шанса да участва в следвоенното възстановяване на Украйна

Медията уточнява, позовавайки се на руското транспортно министерство, че въпреки въведеното ограничение, доставка на товари чрез автотранспорт от неприятелски страни до крайни получатели на руска територия ще продължи да се извършва. Това ще става, чрез претоварване на стоките на руски и беларуски превозни средства на митнически терминали в пограничните територии.

Тези правила няма да се прилагат за Калининградска област, ако международният транспорт на стоки се извършва от територията на чужди държави до Калининградска област или обратно. Забраната няма да касае и стоки, които не могат да бъдат претоварени или това би ги увредило. По-специално това се отнася за нетрайни стоки, продукти от фармацевтичната, медицинската индустрия и редица други.