Два руски изтребителя Су-30 са съпроводили два стратегически бомбардировача B-1B на САЩ над Черно море, летящи към границата на Русия, информира "Новости".

Както уточниха от Националния център за управление на отбраната (НЦУО) на Русия, радарите са засекли чуждестранни свръхзвукови самолети вчера (19 октомври). До тях са летели два самолета за зареждане с гориво КС-135.

Руски изтребител Су-30 вдигнат срещу разузнавателен самолет на САЩ над Черно море

Руски изтребител Су-30 вдигнат срещу разузнавателен самолет на САЩ над Черно море

Става въпрос за разузнавателния самолет EP-3E ARIES

"За идентифициране на въздушните цели и предотвратяване на нарушаване на държавната граница, два изтребителя Су-30 от състава на дежурните сили на военноморската авиация и противовъздушната отбрана на Черноморския флот бяха вдигнати във въздуха", се посочва в съобщение на НЦУО.

Те са проследили американските военни самолети да не нарушат границата и са се завърнали в базите си, веднага щом те са се отдалечили.

Руските военни твърдят, че екипажите на Су-30 били изпълнили полета в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Русия вдигна Су-30 срещу самолети на НАТО

Русия вдигна Су-30 срещу самолети на НАТО

Ескортирани са били до границата три самолета на американските и френските военновъздушни сили

Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети и дронове близо до границите на страната се е увеличила значително. Руското военно министерство многократно било призовавало Запада да се откаже от подобни действия, но нямало реакция.

Освен това тази седмица в Японско море се случи инцидент с американския разрушител Chafee. Той се приближил до руските териториални води и направил опит да пресече границата, но големият противолодочен кораб на Тихоокеанския флот "Адмирал Трибуц" спрял нарушението, каквато е версията на руските военни. Пентагонът отказа да коментира инцидента. В Москва действията на американския екипаж бяха наречени грубо нарушение на международните правила.

"Случка" между разрушител на САЩ и руски кораб край Владивосток

"Случка" между разрушител на САЩ и руски кораб край Владивосток

В затворен район заради стрелби по време на руско-китайски учения