Руски изтребител Су-30 е ескортирал разузнавателен самолет EP-3E ARIES на военновъздушните сили на САЩ близо до руското въздушно пространство над Черно море. Това обявиха от руския Национален център за управление на отбраната, цитирани от "Спутник".

Радарите са локализирали въздушна цел над Черно море, приближаваща се към руското въздушно пространство, уточниха от центъра, като заради това е бил вдигнат във въздуха изтребител Су-30, за да идентифицира целта и да предотврати навлизането му във въздушното пространство на Русия.

Изтребители на Русия пресрещат два шпионски самолета на САЩ над Черно море

Изтребители на Русия пресрещат два шпионски самолета на САЩ над Черно море

Американските самолети са летели в международното въздушно пространство

"Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като самолет за електронна война EP-3E ARIES на американските военновъздушни сили и го придружи. След като чуждестранният военен самолет се отклони от държавната граница, руският изтребител безопасно се завърна на родното си летище", уверяват руските военни.

Началникът на руския генерален щаб Валери Герасимов подчерта миналата година, че дейността на натовски кораби в Черно, Балтийско и Баренцово море била достигнала нови висоти.

През последните няколко години Москва многократно изтъква ескалиращата активност на корабите и самолетите на НАТО в Черно, Балтийско и Баренцово море, като предупреждава, че подобна дейност на НАТО в близост до руската територия можела да доведе до гранични инциденти.

Руски военни самолети бомбардират вражески кораби при учения в Черно море

Руски военни самолети бомбардират вражески кораби при учения в Черно море

Докато НАТО и Украйна провеждат ученията "Морски бриз"