Руски изтребители Су-30СМ и Су-27 са съпроводили над Черно море самолет за радиотехническо разузнаване и радиоелектронна борба EP-3E Aries и разузнавателен самолет на военновъздушните сили на САЩ CL-600 Challenger. Това съобщиха от Националния център за управление на отбраната, който е част от военното министерство на Русия.

Както уточниха от Центъра, днес радиолокационните средства за контрол на въздушното пространство на дежурните средства на ПВО на Южния военен окръг над Черно море са открили въздушни цели, приближаващи се към държавната граница на Руската федерация. За идентифициране и предотвратяване на нарушения на границите са били вдигнати във въздуха изтребителите Су-30СМ и Су-27 от силите за противовъздушна отбрана на Южния военен окръг.

Руски военни самолети бомбардират вражески кораби при учения в Черно море

Руски военни самолети бомбардират вражески кораби при учения в Черно море

Докато НАТО и Украйна провеждат ученията "Морски бриз"

"Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушните цели като самолет за радиотехническо разузнаване и радиоелектронна борба EP-3E Aries и разузнавателен самолет на американските военновъздушни сили CL-600 Challenger и ги придружиха над Черно море", отбелязаха от Центъра.

Руските изтребители благополучно са се върнали безопасно в базите си, след като американските самолети са се отдалечили от държавната граница на Руската федерация. Не е имало нарушение на руската граница.

"Полетите на руските изтребители бяха извършени в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство", подчертаха от Националния център за управление на отбраната.

НАТО ще укрепва присъствието си в Черно море, остава с твърда позиция за Крим

НАТО ще укрепва присъствието си в Черно море, остава с твърда позиция за Крим

В ситуацията с "Defender" Алиансът е защитил принципите си...