Русия е вдигнала във въздуха изтребител Су-30 от състава на дежурните противовъздушни сили на Южния военен окръг, за да пресрещне НАТО-вски самолети, предаде ТАСС.

"Нарушение на държавната граница на Руската федерация не беше допуснато", отбелязват руските военни.

Ескортирани са били три самолета на американските и френските военновъздушни сили, приближили се до руската държавна граница.

Това съобщи Националният център за управление на отбраната на Русия.

Това е станало на 7 декември.

След като чуждестранните военни самолети са напуснали границата, Су-30 се е върнал безопасно в родната база.

Русия вдигна Су-27 срещу шпионски самолет на САЩ над Черно море

Русия вдигна Су-27 срещу шпионски самолет на САЩ над Черно море

Стратегически разузнавателен самолет RC-135

Полетът на руския самолет е протекъл в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, са съобщили още военните.

Припомняме, че в края на ноември, Русия вдигна по спешност във въздуха изтребител Су-27, за да пресрещне разузнавателен самолет на военновъздушните сили на САЩ над Черно море.

Според центъра руските средства за контрол на въздушното пространство над неутралните води на Черно море са засекли въздушна цел, приближаваща се към държавната граница на Русия.

"За идентифициране на въздушната цел и недопускане нарушаването на държавната граница на Руската федерация, във въздуха беше вдигнат изтребител Су-27 от състава на дежурните противовъздушни сили на Южния военен окръг. Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като стратегически разузнавателен самолет RC-135 на ВВС на САЩ и го съпроводи над водите на Черно море", се посочваше в съобщението на руските военни.