Премиерът на Русия Дмитрий Медведев обяви, че всички проблеми относно транзита на руски газ през Украйна и взаимните искове и претенции са били разрешени, съобщават руските медии.

Той добави, че и двете страни е трябвало да направят компромиси за реализирането на интересите на своите страни.

"Транзитът на руски газ през Украйна ще продължи при условия, които отговарят на интересите и на двете страни. Подписването на документите показва, че дори и най-трудните въпроси могат да бъдат обсъждани и договаряни", подчерта Медведев.

Украйна и Русия подписаха споразумение по антимонополния спор

Украйна и Русия подписаха споразумение по антимонополния спор

"Остава да чакаме добри новини от Виена"

Двете страни подписаха споразумение вчера, гарантиращо, че транзитът на руски газ през Украйна ще продължи през 2020 г.

"Договорът за газ за следващите пет години между Русия и Украйна е компромис, който трябваше да бъде намерен", написа ръководителят на руското правителство във "Фейсбук".

Той припомни, че руското правителство и "Газпром" отдавна работят за решаването на проблема с Киев в двустранни и тристранни формати, т. е. с участието на Европейската комисия.

Русия и Украйна започнаха подписването на документите за газовия транзит

Русия и Украйна започнаха подписването на документите за газовия транзит

Вчера Украйна одобри подписването на споразумение за транзит на газ с Русия

"Сега всички въпроси са разрешени, взаимните искове са прекратени. Транзитът на руски газ през Украйна ще продължи при условия, устройващи всички страни. Подписването на документите показва, че дори и най-трудните въпроси могат да бъдат обсъждани и договорени", завърши руският премиер.

Представители и Москва и Киев вчера подписаха след пети дни непрекъснати преговори пакет от споразумения за продължаване на транзита на газ през Украйна, включително договор за транзит за пет години.

Украйна одобри споразумението за транзит на газ с Русия

Украйна одобри споразумението за транзит на газ с Русия

Срокът на новото споразумение е 5 години

Според документа руската държавна корпорация "Газпром" гарантира транзитирането на 65 млрд. куб. метра газ през първата година и 40 млрд. кубически метра през следващите четири години. Сделката ще гарантира продължаване на транзита след 1 януари.

Украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" и операторът на газопреносната система на Украйна от своя страна сключиха транспортно споразумение, а "Газпром" и операторът на украинската газопреносна мрежа - междуоператорско споразумение.

"Газпром" подписа с "Нафтогаз" договор, предвиждащ оттегляне на всички взаимни арбитражни и съдебни искове, за които все още няма окончателни решения, както и отказ от всички бъдещи искове по предишни газови договори.

Русия и Украйна се договориха за отказ от взаимните претенции за газа

Русия и Украйна се договориха за отказ от взаимните претенции за газа

Съдебните искове ще бъдат снети от 1 януари