Причините за решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия, както и бъдещите планове на Вашингтон в Близкия изток все още не са известни. Това коментира говорителят на Министерството на външните работи на Русия Игор Цариков, цитиран от руските медии.

През миналата седмица американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Сирия, като написа в профила си в "Туитър", че САЩ са разгромили терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в арабската страна.

Ердоган обяви среща с Путин във връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия

Ердоган обяви среща с Путин във връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия

Турция ще засили координацията с Русия в Сирия

"Нееднократно сме посочвали, че незаконното въоръжено присъствие на САЩ в Сирия е пречка за уреждане на конфликта. Ние все още обаче не знаем нищо за причините за това решение и бъдещите планове на САЩ в Близкия изток. Този гамбит трябва да бъде проумян", подчерта Цариков по време на съвместно разширено заседание на руските и сирийските междуведомствени координационни комисии за завръщането на сирийските бежанци.

Турция отлага нахлуването в Сирия, Ердоган приветства решението на САЩ

Турция отлага нахлуването в Сирия, Ердоган приветства решението на САЩ

Промени мнението след решението на Тръмп

Изявлението беше направено, след като по-рано Си Ен Ен съобщи, цитирайки няколко източника от Пентагона, че напускащият министър на отбраната Джеймс Матис е подписал заповед за изтеглянето на американските сили от Сирия.

Това стана, след като Матис написа писмо, в което подава оставка и в което заяви, че Доналд Тръмп има право да има министър на отбраната, "чиито възгледи са по-добре съгласувани" с тези на американския президент.

Матис обяви оставката си миналия четвъртък, ден след като Тръмп реши да изтегли около 2000 американски военнослужещи от Сирия.

Фаталното соло на Тръмп в Сирия

Фаталното соло на Тръмп в Сирия

45-ият президент на Съединените щати предлага на предполагаемите си врагове неочакван подарък за Коледа