Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън намекна, че Русия може да е получила правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол с помощта на корупция, съобщават руските медии.

"Корупцията ни е попречила да направим много неща. Какво попречи на страни като Южен Судан или Бурунди да превърнат дадените им пари в храна и лекарства? Отговор: корупция. Защо страни като Екваториална Гвинея и Венецуела са толкова бедни, след като разполагат с толкова много полезни изкопаеми? Отговор: корупция. Искахме да помогнем на света за провеждането на големи спортни събития, които обединяват хората. Но как Русия успя да получи Световното първенство по футбол през 2018 г.? Позволявам ви да запълните празните места в отговора", изтъква Дейвид Камерън.

През миналия месец руското външно министерство заяви, че различните обвинения срещу Русия са провокационни и имат за цел да подкопаят доверието в страната като домакин на Световното първенство по футбол.

Великобритания не за първи път обвинява Русия в различни нарушения около първенството. През миналия месец депутатът от Лейбъристката партия Ян Остин заяви, че Русия може да използва Световното първенство така, както Адолф Хитлер използва Олимпийските игри през 1936 г. в Берлин, а именно - за подобряване на имиджа на страната.

По-късно министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън се съгласи с изявлението на Ян Остин.