Руското министерство на отбраната за първи път коментира ракетната атака срещу центъра на украинския град Виница, при която загинаха най-малко 23 души, включително деца.

Министерството на отбраната на Руската федерация твърди, че високоточни ракети "Калибър" са поразили "гарнизонния дом на офицерите", където се е провеждало "военно съвещание".

По време на ракетната атака, според очевидци, на площада в централната част на града е имало много хора, като никой от тях не е отишъл в бомбоубежището, въпреки въздушната тревога.

Три деца фигурират сред 23-те жертви на вчерашния ракетен обстрел на Виница. Началникът на националната полиция на Украйна Игор Клименко разказа как са загинали те.

"Сред жертвите на Русия има три деца: 4-годишно момиче и две момчета на 7 и 8 години. Едно от момчетата е било на преглед в медицинския център по време на нападението. То е починало заедно с майка си. Другото момче е чакало чичо си в паркирана кола и е попаднало в огнен капан", каза Клименко.

Четиригодишната Лиза е загинала, докато се разхождала с майка си. Час и половина преди трагедията майка й е публикувала видео в "Инстаграм", на което момиче бута количката си по алеята на площада пред нея. По-късно в мрежата се появи снимка на починалата Лиза до преобърната количка.

Кракът на майка й е бил откъснат при експлозията. Лекарите от болницата във Виница са се борили за живота й в продължение на много часове. Според някои информации жената е починала, но това все още не е официално потвърдено.

117 души са се обърнали към болниците на Виница, 71 от тях бяха хоспитализирани, повече от 40 души са в неизвестност.

Ръководителят на Николаевската областна администрация Виталий Ким публикува видео от обстрел на града. Според него по града са били изстреляни най-малко 10 ракети. Пострадали са двата най-големи университета в града, съобщи по-рано УНИАН.