Русия осъди хода на Украйна да забрани свързания с Москва клон на православната църква, съобщава "Ройтерс".

Тя нарече решението атака срещу християнството и удар върху свободата на религията.

Миналата седмица украинските депутати гласуваха за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ), която Киев обвини в подстрекателство към 30-месечната война на Москва чрез разпространение на проруска пропаганда и укриване на шпиони.

"Киевският режим, за съжаление, продължава да показва истинската си същност. Това е открита атака срещу свободата на религията, атака срещу православната църква като цяло и атака срещу християнството", подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Папа Франциск осъди забраната на УПЦ

Папа Франциск осъди забраната на УПЦ

След решението на Киев и призивите на руския патриах към религиозните лидери за подкрепа

Повечето от украинците са православни християни, но вярата е разделена между УПЦ и независима православна църква на Украйна, призната от световната православна йерархия от 2019 г.

Президентът Володимир Зеленски приветства решението на парламента като стъпка за укрепване на "духовната независимост" на Украйна и го подписа като закон.

УПЦ започна да се дистанцира от Русия след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г., което Москва нарича специална военна операция. Тя отрича да поддържа връзки с "чужди центрове".

Срещу десетки нейни духовници обаче бяха образумани наказателни производства, включително по обвинения в държавна измяна, което разгневи Кремъл и Руската православна църква.

Руският патриарх търси подкрепа по света за УПЦ

Руският патриарх търси подкрепа по света за УПЦ

След като Върховната Рада на Украйна прие закон, който директно забранява дейността на Руската православна църква в страната