Кремъл осъди "неоснователните" твърдения за използването на химически оръжия от страна на сирийското правителство, настоявайки, че запасите от химически оръжия на страната са били унищожени под международен надзор, съобщава "Франс прес".

"Провокациите продължават, като предизвикват подобни инсинуации и неоснователни обвинения срещу сирийското държавно ръководство", изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

САЩ и Франция няма да позволят безнаказаност за химическите оръжия на Сирия

САЩ и Франция няма да позволят безнаказаност за химическите оръжия на Сирия

Тръмп и Макрон се чуха по телефона

Той коментира, след като вчера Съветът на ООН по правата на човека разпореди на разследващи да проучат последната вълна от насилие в Сирия.

Съветът по правата на човека на ООН осъди "безразборното използване на тежки оръжия и въздушни удари срещу цивилни и предполагаемото използване на химически оръжия в Източна Гута".

"В Сирия химическите оръжия бяха унищожени. Това беше потвърдено не само от руската страна, но и от ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия)", настоя Песков.

Нямаме химически оръжия, уверява Дамаск

Нямаме химически оръжия, уверява Дамаск

Ние разглеждаме използването на такива оръжия като неморално и неприемливо

Дамаск и неговият основен съюзник Москва са изправени пред нарастващ натиск след информациите през миналия месец за предполагаема употреба на хлор в опустошения бунтовнически анклав Източна Гута, където сирийската армия предприе наземно и въздушно нападение.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, заяви, че едно дете се е задушило до смърт, а 13 други са се разболели от предполагаемата атака с хлор в района на атаката с хлор в Източна Гута на 25 февруари.

ООН разследва химически атаки в Сирия

ООН разследва химически атаки в Сирия

Дамаск отрече да е провеждал атаки с хлор

Лекар, който е лекувал пострадалите, е заявил пред "Франс прес", че има съмнения за използването на химическо оръжие и най-вероятно става въпрос за атака с хлор, като 3-годишно дете е починало от задушаване.

Руският външен министър Сергей Лавров веднага реагира, че информациите били "фалшиви".

Песков коментира, че за Русия подобни обвинения трябва да се основават на "заключенията на международна комисия, международна работна група, само след безпристрастно разследване".

"При липса на такова разследване, всички обвинения не са нищо друго освен инсинуации", подчерта говорителят на Кремъл.

Сирийското правителство отрече да притежава химически оръжия и заяви, че използването им е неприемливо.

Досега бомбардировките на силите на сирийския режим в Източна Гута са причинили смъртта на повече от 700 цивилни, твърдят от Сирийския център за наблюдение на човешките права.