Русия започна денонощно наблюдение за откриване на ядрени експлозии в новооткрито съоръжение, съобщи агенция "Интерфакс" в понеделник, позовавайки се на министерството на отбраната, съобщава "Ройтерс".

"С цел укрепване на отбранителната способност на нашата държава, смените на Главния център за геофизичен мониторинг започнаха да носят денонощно дежурство".

Центърът, който отвори врати на 1 юни, има за задача да идентифицира причинени от хора източниците на геофизични смущения, както и ядрени експлозии.

Лукашенко иска от Путин ядрено оръжие за неговите Су-25 в Беларус

Лукашенко иска от Путин ядрено оръжие за неговите Су-25 в Беларус

Кремъл оказва натиск

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, отношенията между Москва и Запада стават все по-напрегнати, като политици както в Русия, така и в Съединените щати говорят публично за риска от ядрена война.

Президентът Владимир Путин каза през февруари, че поставя ядрените сили на страната в повишена бойна готовност, цитирайки това, което той нарече агресивни изявления на лидерите на НАТО и икономически санкции срещу Москва.

Официалните принципи на Русия за военно разгръщане позволяват използването на ядрени оръжия, ако те или други видове оръжия за масово унищожение се използват срещу нея или ако държавата е изправена пред екзистенциална заплаха.

Русия е отворена за диалог за неразпространението на ядрени оръжия

Русия е отворена за диалог за неразпространението на ядрени оръжия

Това увери руският президент