Руската армия започна учения край границите на Украйна, включително на територията на анексирания Крим, съобщи Дойче веле. В официалната информация на руските военни маневрите са обявени като "традиционни зимни учения". В тях участват над 10 хиляди военнослужещи от мотострелкови и танкови подразделения.

Междувременно руският президент Владимир Путин определи като безотговорни обвиненията за подготвяна нова руска военна агресия срещу Украйна. По думите му, Русия "предприема адекватни военно-технически действия". Според него, "не Русия заплашва някого", а "заплахите настъпват" към руските граници.

Днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли обвиненията, че западният военен алианс провокирал Москва с военните си учения в Черно море и на свой ред обвини Русия, че използва военни учения като прикритие за атакуване на съседни страни, предаде "Ройтерс".

За разлика от Русия, НАТО винаги спазва международните разпоредби относно каненето на чуждестранни наблюдатели на своите учения, подчерта Столтенберг.

"Проблемът с Русия е, че те не са прозрачни, че имат много агресивна реторика и история, показваща, че са използвали военни учения и преди като прикритие за агресивни действия срещу съседи", поясни генералният секретар на Алианса.

По-рано Путин за пореден път напомни, че според Русия е недопустимо ново разширяване на НАТО на изток.

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Иначе щяла да се сблъска с последствия

Столтенберг от своя страна потвърди позицията на НАТО, че решението за присъединяване към организацията е суверенно право на всяка държава и Москва няма право на вето. Той посочи, че съюзниците уважават решението на Украйна, която се надява на членство в Алианса. Напомняме, Украйна нееднократно заявява, че разчита на приемането в НАТО като гаранция за своята сигурност срещу агресията на Москва.

Припомняме, при конфликтите по руските граници през 21-ото столетие - в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г., Русия окупира територии на съседните страни: грузинските Абхазия и Северна Осетия, както и украинския Крим. Не е регистриран конфликт, при който да е имало агресия срещу територията на Русия.

САЩ имали доказателства, че Русия планира инвазия срещу Украйна

САЩ имали доказателства, че Русия планира инвазия срещу Украйна

Заплаши Русия с болезнени икономически санкции, ако атакува