Бреговата охрана на Финландия съобщи в четвъртък, че Русия е завършила ремонта на руски телекомуникационен кабел в Балтийско море, който беше повреден преди шест седмици приблизително по същото време, когато бяха скъсани газопровод и други комуникационни кабели.

Финландски и естонски следователи заявиха, че подозират китайски контейнеровоз NewNew Polar Bear, че е причинил сериозни щети на тръбопровода Balticconnector и телекомуникационните линии, като е влачил котвата си над морското дъно.

На 6 ноември финландската гранична охрана каза, че наблюдава руски спасителен кораб Spasatel Karev, който извършва ремонт на 1000-километровия (620 мили) кабел Baltika в икономическата зона на Финландия.

"Не са открити нарушения на Закона за икономическата зона или условията на разрешителното при операцията по наблюдение и свързаните с нея инспекции на ремонтните дейности", пише финландската брегова охрана на X в четвъртък.

Кабелът Baltika, принадлежащ на държавния Rostelecom, минава от района на Санкт Петербург до руския ексклав Калининград на южното крайбрежие на Балтийско море.

Финландия и Естония изпратиха официално писмо на Китай за прекъснатите газопровод и кабели

Финландия и Естония изпратиха официално писмо на Китай за прекъснатите газопровод и кабели

От Пекин зависи колко ще продължи разследването