Руското министерство на отбраната съобщи, че е бил разрушен "хангар с оръжия и боеприпаси, доставени на Украйна от САЩ и Европа", а пистата е била "унищожена" на "военно летище край Одеса", съобщи новости. Ударът е бил нанесен с високопрецизна ракета "Оникс".

Много, но не всички детайли от този доклад съвпадат с това, което украинските власти съобщиха ден по-рано. Така например беше съобщено, че пистата е повредена, въпреки че руското министерство на отбраната я нарича военно летище. Поне в мирно време тя функционира като гражданско международно летище в Одеса. Това не е първият случай на руски нападения срещу украински граждански летища.

Ръководителят на Одеската областна военна администрация Максим Марченко също заяви вчера, че летището е било поразено от крилата ракета "Оникс", изстреляна от бреговата ракетна система "Бастион". Той каза, че пусковата установка се е намирала в анексирания от Русия Крим. В изявлението на руското министерство на отбраната не се казва нищо по този въпрос.

ПВО на Одеса е свалила 7 руски бойни самолета

ПВО на Одеса е свалила 7 руски бойни самолета

Руски ракети, използвани в Сирия, са ударили летището

Изстрелването на ракетата съвпадна с началото на комендантският час, обявен в Одеса от 1 до 3 май, в който повече от две денонощия на жителите е забранено да излизат.

Освен за ликвидиране на диверсантски групи, каквато цел имаха блокадите в Киев, обявеният полицейски час е и във връзка с годишнината от сблъсъците от 2014 г. между проруски активисти и поддръжници на единството на Украйна, когато загинаха повече от 50 души.

Първият ракетен обстрел по Одеса, въпреки че градът се готвеше от самото начало за атака, бе на 2 март. Следващата нощ атака предизвиква голям пожар и издигна над града стълб от черен дим. Ударени бяха складове за гориво в промишлената част на града.

След няколко седмично пълно затишие точно преди Великден Одеса бе ударена отново от руски ракети - това се случи в края на втория месец от войната, която Русия води в Украйна, след относително спокойствие, въпреки че гражданите там се готвят за война от самото начало. Тогава руските удари бяха по жилищен блок.

Рекети летят по Одеса

Рекети летят по Одеса

Повредено е летището, обявена е въздушна тревота