Украинските власти заявиха, че и последната или поредната атака на руската армия е с цел пристанището в Одеса. Тази нощ по Украйна отново бяха пуснати групи с дронове камикадзе, тип Shahed-136/131

Атаката е осъществена на няколко вълни от югоизточно направление. 13 дрона са свалени над територията на Одеска и Николаевска област.

Ръководителят на областната военна администрация в Одеса Олег Кипер заяви, че в резултат на попадение има нанесени щети по складови помещения и зърнохранилища. Възникнали са пожари, които вече са ликвидирани, няма пострадали при атаката.

Украинските медии съобщиха по-рано за взривове и в Измаил и Рени, откъдето все още няма информация.

Тази нощ отново имаше обявена въздушна тревога над цяла Украйна, която бе отменена в ранните часове на деня. През миналата нощ Русия атакува с крилати ракети южни и западни области на Украйна, включително Лвов и Луцк.

ISW: Русия се готви да наложи тотална морска блокада на Украйна

ISW: Русия се готви да наложи тотална морска блокада на Украйна

Киев е започнал важна атака

Министерство на отбраната на Русия все още не е коментирало атаката си. Руската армия се насочи към Одеса в средата на юли месец, след като Москва излезе едностранно от зърнената сделка. Освен към Одеса под прицел станаха е дунавските пристанища на Украйна - Измаил и Рени. Ударите нанасят щети върху инфраструктурата чрез която Украйна осъществява износ на товари и храни и според анализатори имат за цел да блокират напълно икономиката, както и да подпомогнат продоволствения шантаж, който Москва осъществява чрез блокираното Черно море.

Обичайно до този момент руското Министерство на отбраната заявява, че се цели в екипажи на морски безпилотни дронове, които атакували Крим.

Русия „откри“ група украински бойци, които МИ-6 ще изпрати в Африка

Русия „откри“ група украински бойци, които МИ-6 ще изпрати в Африка

Руското военно ръководство създава информационно прикритие за по-нататъшните си действия в Измаил

Тази нощ обаче направи впечатление информационна кампания в три от големите руски медии, включително държавната ТАСС - пускането на една и съща информация едновременно предпостави атаките и даде "мотив" на руската армия да атакува Измаил. Трите медии твърдяха, цитирайки "военно-дипломатически източник", че британското външно разузнаване МИ-6 уж се е подготвило за изпращане към Африка "диверсионно-наказателен отряд от 100 украински бойци с опит на Източния фронт".