Руският Черноморски флот засилва военните си действия в Черно море, вероятно в опит да създаде условия за принудително спиране и претърсване на граждански плавателни съдове и да упражни засилен контрол в района. Украинският военен медиен център и Министерството на отбраната (МО) на Обединеното кралство съобщиха, че руските сили подготвят кораби в Черно море за "налагане на блокада на Украйна".

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Центъра за изследване на войната (ISW).

Украинският военен медиен център съобщи, че Черноморският флот увеличава бойната подготовка на своите надводни сили и военноморска авиация.

Малко вероятно е обаче Черноморският флот да се опита да осъществи пълна блокада на Украйна въпреки засилените мерки срещу граждански плавателни съдове. Пълна руска блокада на Украйна в Черно море би означавала, че руските сили биха могли да обстрелват всички плавателни съдове, които се опитват да достигнат Украйна.

Малко вероятно е Русия да се опита да наложи такава пълна блокада, за да не предизвика военен конфликт с черноморските крайбрежни държави, включително с членовете на НАТО Румъния, България и Турция, който Кремъл досега усилено се опитваше да избегне.

Настоящата руска позиция в Черно море по-скоро предполага, че Русия поставя условия за претърсване на граждански и търговски кораби, докато се подготвя за блокада като средство за придобиване на допълнително влияние. МО на Обединеното кралство съобщи, че руската корвета "Сергей Котов" патрулира по корабоплавателния път между Босфорския проток и Одеска област и че корветата "Сергей Котов" може да е част от оперативна група за прехващане на търговски кораби, които по оценка на руските сили се насочват към Украйна.

На 20 юли руското МО заяви, че руските сили ще разглеждат всички плавателни съдове, пътуващи към Украйна, като потенциални превозвачи на военни товари.

На 24 юли руската опозиционна медия "Астра" съобщи, че руската Служба за държавна сигурност (ФСБ) е обявила, че е претърсила чуждестранен товарен кораб, пътуващ от Турция за Ростов на Дон, и е отказала преминаването му през Керченския проток.

ФСБ заяви, че корабът може да доставя експлозиви за Украйна, тъй като в екипажа му има 12 украински граждани, и обяви, че ще претърси и други кораби, преминаващи през Керченския проток.

На 26 юли Министерството на отбраната (МО) на САЩ обяви, че е разрешило още едно президентско изтегляне на средства за предоставяне на допълнителна помощ за сигурността на Украйна в размер на 400 млн. долара.

НАТО засилва разузнаването в Черно море с дронове и самолети

НАТО засилва разузнаването в Черно море с дронове и самолети

Русия създава рискове с нова зона за предупреждение в икономическата зона на България

Министерството на отбраната заяви, че пакетът ще включва боеприпаси за HIMARS, боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана Patriot и Националните усъвършенствани ракетни системи "земя-въздух" (NASAMS), както и друго критично военно оборудване.

На 26 юли украинските сили започнаха значителна механизирана контраофанзива в западната част на Запорожка област и изглежда са успели да пробият някои предварително подготвени руски отбранителни позиции южно от Орихив.

Руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО) и няколко известни военни блогъри, твърдят, че украинските сили са започнали интензивна фронтална атака към Роботин (на 10 км южно от Орихив) и са пробили руските отбранителни позиции североизточно от селището.

Геолокализирани кадри показват, че украинските сили вероятно са напреднали до 2,5 км източно от Роботине по време на атаката, преди руските сили да приложат стандартната доктринална тактика за еластична отбрана и да изтласкат украинските войски донякъде назад, макар и не чак до изходните им позиции.

Руските източници предоставиха широк спектър от различни твърдения за мащаба на атаката и за украинските загуби, което показва, че действителните резултати и украинските загуби остават неясни. Руското МО твърди, че до три батальона са участвали в "масирана атака" край Орихов, но ISW все още не е наблюдавала визуални доказателства, които да сочат, че в атаката е участвал толкова голям брой личен състав като цяла бригада.

Украинец командва силите на "Вагнер" в Беларус

Украинец командва силите на "Вагнер" в Беларус

Разкритие на разузнаването

Един от известните руски военни блогъри твърди, че украинските сили са използвали над 80 бронирани машини, а други военни блогъри по-консервативно твърдят, че броят им е по-близо до 30-40.

Освен това различни руски военни блогъри направиха различни твърдения за това колко бронирани машини са унищожени от руските сили.

ISW също така все още не е наблюдавала голям брой топлинни аномалии от сензорите FIRMS /VIIRs на НАСА в този район на фронтовата линия от вида, който в миналото е съпътствал големи механизирани настъпления.

Несъгласието между няколко известни руски източника, които като цяло са склонни да предлагат по-взаимно съгласувани твърдения за размера и загубите в резултат на предишни украински атаки, показва, че ситуацията остава не съвсем ясна и че украинските сили може да са били по-успешни, отколкото се оценява от руските коментатори.

Геометрията на бойното поле в района на Роботине, както и съставът на силите на отбраняващите се там руски части, дават важна информация за спекулациите около украинската атака и победите.

Геолокализирани кадри от 27 юли показват две украински бойни машини на пехотата Bradley и танк Т-72, които са или обезвредени, или изоставени на около 2,5 км източно от Роботине, което е точка, намираща се на около 2,5 км южно от настоящата фронтова линия.

Тази геолокализирана точка се намира отвъд най-предните предварително подготвени руски отбранителни укрепления в този район, което показва, че украинските сили са успели да проникнат и да преминат през тактически сложни отбранителни позиции.

Командирът на хеликоптерния полк на руските въоръжени сили е ликвидиран в Украйна

Командирът на хеликоптерния полк на руските въоръжени сили е ликвидиран в Украйна

Успех за Киев срещу руската агресия

Този вид битка за проникване ще бъде едно от най-трудните неща, които украинските сили ще могат да постигнат в преследването на по-дълбоки прониквания, както ISW вече е оценявала.

Отбранителните линии, които се простират по-на юг от Роботине, вероятно са по-слабо окомплектовани от тези най-предни позиции, като се има предвид, че руските сили вероятно е трябвало да ангажират значителна част от наличните си сили за окомплектоване на първата линия отбранителни позиции, които се намират северно и източно от Роботине.

Изглежда, че украинците са насочили нови сили към този район за операцията, докато руските сили остават притиснати към линията, очевидно без ротация, помощ или значително подсилване в този сектор. Руски военни блогъри и неназовани служители на Пентагона отбелязват допълнително, че украинските части, участвали в атаката на 26 юли, са резерви, които принадлежат към по-стари и по-утвърдени украински бригади.

Тези доклади показват, че Украйна може би сега използва в битката свежи и като цяло по-опитни части, докато същите елементи на руската 58-а комбинирана армия (по-специално 71-ви мотострелкови полк от 42-ра мотострелкова дивизия) участват в отбранителни операции в същия този район непрекъснато от началото на украинската контраофанзива в началото на юни без облекчение.

Въвеждането на свежи украински резерви в усилията, заедно с геометрията на руските отбранителни линии и вероятното влошено общо състояние на руските сили в този район, може да позволи на Украйна да започне да преследва по-успешни настъпления на юг от Орихов през следващите седмици.

Заплахите на Путин и Лукашенко с Вагнер срещу Полша

Заплахите на Путин и Лукашенко с Вагнер срещу Полша

Бунтът на Пригожин сериозно травмира Путин и той изглеждаше пред обществото като слабак

Западни и украински официални лица предполагат, че нападенията срещу Роботине бележат обрат в усилията на Украйна за контранастъпление. На 27 юли вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, позовавайки се на двама анонимни служители на Пентагона, че "основният удар" на украинската контраофанзива е започнал сериозно.

Западните служители отбелязват, че това е подходящ момент за украинските усилия предвид неотдавнашните постепенни украински операции за разчистване на руските отбранителни позиции, руските промени в командването след уволнението на командващия 58-а комбинирана армия генерал-майор Иван Попов и продължаващите украински артилерийски удари по руските райони за съсредоточаване в Южна Украйна, като всички тези елементи съответстват на оценката на ISW за състоянието на ситуацията в Южна Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски също така загадъчно заяви във вечерното си обръщение на 27 юли, че украинските сили "днес са постигнали много добри резултати" и че ще предостави повече подробности на по-късна дата.

Днешните действия в района на Роботине вероятно са по-скоро началото на "основния удар", който украинските сили биха могли да предприемат, ако официалните представители на САЩ са прави, отколкото сборът от такъв удар. Дори и да приемем високата оценка за три батальона като украински сили, предложена от руското МО, три батальона съставляват една бригада, докато е известно, че Украйна все още има в резерв няколко неангажирани бригади, подготвени за контранастъпление.

Западните официални лица безполезно увеличават очакванията за бърз и драматичен украински напредък, на който украинските сили едва ли ще могат да отговорят, както и предлагат прогнози за вероятните украински пътища за настъпление, които вероятно не би трябвало да бъдат споделяни публично.

Украйна си призна за миналогодишната атака срещу Кримския мост

Украйна си призна за миналогодишната атака срещу Кримския мост

СБУ не коментира други операции

ISW продължава да оценява, че украинските сили могат да постигнат значителни успехи в контранастъпателните си операции, но че тези успехи вероятно ще се случат за дълъг период от време и ще бъдат прекъсвани от затишия и периоди на по-бавни и смлени усилия, тъй като украинците достигат последователно до руските отбранителни линии и самите те се нуждаят от облекчение и ротация.

През нощта на 26 юли руските сили нанесоха широкомащабен ракетен удар, насочен предимно към тиловите райони в Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 40 ракети, включително три крилати ракети "Калибр" и четири балистични ракети с въздушно базиране Х-47 "Кинжал".

Украинската противовъздушна отбрана е свалила най-малко 36 ракети, включително и трите ракети "Калибр".

Към момента не е потвърдено дали украинската противовъздушна отбрана е свалила четирите ракети "Кинжал".

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че ракетите са били регистрирани над Харковска, Полтавска, Кировоградска, Виницка, Николаевска, Одеска, Тернополска, Лвовска, Киевска, Житомирска и Хмелницка област.

Различни руски източници твърдят, че ударите са нанесени по военновъздушната база "Староконстантинов" в Хмелницка област.

Членовете на Клуба на гневните патриоти може би се опитват да съчетаят движението си за освобождаване на бившия руски офицер и виден ултранационалистически милблогър Игор Гиркин с възмущението от ареста на антивоенен социолог, за да привлекат по-широка аудитория.

Руският опозиционен информационен канал "Медуза" съобщи на 26 юли, че руските власти са арестували директора на Института за глобализация и социални движения (който руското министерство на правосъдието обяви за чуждестранен агент през 2018 г.) и професор в Московското училище за социални и икономически науки Борис Кагарлицки по обвинение в "оправдаване на тероризма" в публикация в Telegram за украинския удар по моста през Керченския проток през октомври 2022 г.

Клубът на гневните патриоти публикува пост в Telegram, в който изразява солидарност с Кагарлицки и твърди, че арестите и на Гиркин, и на Кагарлицки са политически мотивирани.

Гневните патриоти признаха, че Гиркин и Кагарлицки имат различни политически възгледи, но призоваха за свобода на политическите затворници.

Възможно е поддръжниците на Гиркин да се опитват да представят ареста на Гиркин като борба срещу политическите репресии, за да мобилизират подкрепа за Гиркин отвъд тесните граници, създадени от неговата ултранационалистическа идеология и трудна личност.

ISW продължава да смята, че движението "Клуб на гневните патриоти" е сравнително изолирано в руското ултранационалистическо информационно пространство и че "Клубът на гневните патриоти" може би се опитва да направи ареста на Гиркин по-приемлив за широката аудитория, за да увеличи подкрепата за движението за освобождаването му.

Армения се надява на мирен договор с Азербайджан до края на годината

Армения се надява на мирен договор с Азербайджан до края на годината

Малко вероятно било да има клауза, която да устройва всички страни

Русия продължава да намира начини да напомня на Армения и Азербайджан, че военното и дипломатическото присъствие на Москва в Южен Кавказ е необходимо. На 25 юли руският външен министър Сергей Лавров, арменският външен министър Арарат Мирзоян и азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов се срещнаха в Москва за двустранни и тристранни преговори относно Нагорни Карабах.

По време на тристранните преговори Лавров внимателно балансираше между посредник и участник, като даде знак за подкрепата на Русия за различни арменски и азербайджански позиции, като същевременно продължи да отлага всяко реално обсъждане на дългосрочно и ефективно мирно споразумение. Свързан с Кремъл руски военен блогър подчерта, че един от помощниците е бил уловен на микрофона на живо, вероятно умишлено, да казва на Лавров да не нарича Нагорни Карабах "бивша Нагорнокарабахска автономна област", защото азербайджанците нямало да го оценят.

Блогърът отбеляза, че това е проста, но ефективна тактика на манипулация, която сигнализира на Армения за желанието на Русия да угоди на Азербайджан.

Лавров успя да угоди и на Армения, като заяви важността на "прекия диалог между Степанакерт и Баку" и "гарантирането на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах", подкрепяйки най-новата реторика на арменския премиер Никол Пашинян по тези въпроси.

Вероятно по време на тристранните преговори на 25 юли Лавров е осигурил и съгласието на Азербайджан арменското правителство да изпрати 400 тона хуманитарна помощ на жителите на Нагорни Карабах чрез руски миротворци.

Възможно е руското правителство да е имало за цел с тристранната среща Русия-Армения-Азербайджан да намали евентуалните усилия на Иран да измести руското влияние в Армения чрез предоставяне на безпилотни самолети "Шахед" на Ереван.

Базираното в Израел издание i24News заяви на 16 юли, че Армения е използвала ирански дронове "Шахед" в няколко скорошни сблъсъка с Азербайджан.

Проектът "Критични заплахи" на Американския институт за предприемачество по-рано оцени, че Иран може да разшири военната си подкрепа за Армения в отговор на руската "небрежност" към Кавказ.

Тристранната среща може да е била опит за утвърждаване на влиянието на Русия върху Армения спрямо Иран - влияние, което стана особено крехко след преместването на елементи от "мироопазващите сили" на Русия от Нагорни Карабах в Украйна през март 2023 г.

Известен военен блогър, свързан с Кремъл, изрази недоумението си, че САЩ все още не са предоставили на Украйна изтребители F-16 и не оценява динамиката на руското възпиране или на цикъла на ескалация като фактор.

Блогърът изрази учудване от липсата на напредък от страна на Запада в предоставянето на F-16 на Украйна, като заяви, че "не е съвсем ясно защо Вашингтон протака".

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Ясен сигнал към Русия, че не може да победи в дълга война

Блогърът изложи подробно няколко хипотези и потенциални обяснения за липсата на напредък в одобряването на окончателната политика за предоставяне на F-16 на Украйна.

Военният блогър не включи заплахата от руска ядрена ескалация или други фактори за възпиране в списъка си с хипотези за това защо западните политици все още не са изпратили изтребителите на Украйна.

ISW продължава да смята, че рискът от ядрена ескалация остава изключително нисък.