Армения и Азербайджан може да подпишат мирен договор до края на годината. Това прогнозира арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи нормализирането на отношенията между Баку и Нагорни Карабах като условие за подписване на споразумението с Баку.

"Ако диалогът Баку-Степанакерт (административен център на Нагорни Карабах) започне... това ще бъде ли възможност за подписване на мирен договор преди края на годината? Мисля, че да", заяви Пашинян на пресконференция в Ереван.

Според него обаче е много малка вероятността в договора за Нагорни Карабах да има клауза, която да устройва всички страни.

"Ако не беше тази малка вероятност, мирът вече щеше да е сключен", подчерта Пашинян.

Азербайджан и Армения водят конструктивни разговори

Азербайджан и Армения водят конструктивни разговори

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Той обясни, че в момента се работи по договора, но проектоспоразумението между Армения и Азербайджан все още не е готово за подписване.

Премиерът подчерта, че Армения не може да решава съдбата на народа на Нагорни Карабах - той трябва да договори гаранции за сигурност в преговори с Баку.

Попитан за изтеглянето на руските миротворци от региона, Пашинян отвърна, че това ще бъде възможно, "когато няма заплаха за живота на хората в Нагорни Карабах".

Той нарече позицията на Русия по въпроса "честна" и изтъкна, че Армения е независима държава от 30 години, но продължава да "се обръща към руския цар", когато е изправена пред проблеми.

Армения обвини Азербайджан в геноцид в Карабах

Армения обвини Азербайджан в геноцид в Карабах

Поставяли се под въпрос независимостта и териториалната цялост на Армения

Относно вчерашните разговори на външните министри на Армения, Азербайджан и Русия в Москва, Пашинян изрази очакване те да успеят да постигнат съгласие по още няколко точки от мирния договор и да бъдат намерени решения за отварянето на Лачинския коридор.

Арменският премиер подчерта още, че страната му не може да живее дълго време в условията на война.

Той отбеляза, че за гарантиране на сигурността Армения работи активно за разширяване на списъка на страните, от които страната купува оръжия. По негови думи министърът на отбраната е посетил Франция няколко пъти. Пашинян изрази надежда, че тези посещения "ще дадат конкретен резултат".

Армения готова да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан
Обновена

Армения готова да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Ако Баку гарантира сигурността на етническото си арменско население

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991 г., когато арменската армия окупира Нагорни Карабах - територия, международно призната като част от Азербайджан, както и седем съседни региона.

През есента на 2020 г. Азербайджан освободи няколко населени места от арменска окупация по време на сражения, продължили 44 дни. Войната завърши с мирно споразумение с посредничеството на Русия.

Въпреки продължаващите преговори за мирно споразумение, през последните месеци напрежението между двете съседски страни се увеличи по отношение на Лачинския коридор - единственият сухопътен маршрут, даващ на Армения достъп до Нагорни Карабах.