Губернаторът на Ханти-Мансийския автономен окръг в Сибир Наталия Комарова подаде оставка, съобщава "Ройтерс".

Миналата година тя беше разкритикувана заради коментар относно войната в Украйна.

Комарова ръководеше регион, който допринася с над 40% от общия добив на петрол в Русия. В "Телеграм" тя уточни, че се мести на друга длъжност, която не уточни, въпреки че мандатът ѝ като губернатор изтича едва през следващата година.

Часове по-късно Кремъл разпространи видео от среща на президента Владимир Путин с кмета на град Тюмен Руслан Кухарук, на която му предлага поста на Комарова.

"Желая Ви успех и късмет в новата Ви работа", заявява Путин на Кухарук.

В Русия са образувани над 100 дела за дискредитиране на армията

В Русия са образувани над 100 дела за дискредитиране на армията

Разкрити са и 4500 административни нарушения

Комарова, която не обясни какво е довело до решението ѝ да се оттегли, миналата година беше упрекната от антивоенен активист, който призова тя да бъде преследвана за дискредитиране на руската армия, тъй като е намекнала, че Москва не е имала нужда или не е била готова за "специалната военна операция" в Украйна.

Сътрудници на Комарова посочиха, че думите ѝ са били извадени от контекста и тя подкрепя армията.

Във видеоклипа си с оставката тя благодари на Путин за доверието и говори за усилията, които полагат руските сили на фронтовата линия.

68-годишната Комарова беше единствената действаща жена губернатор в Русия и беше начело на областната администрация от 2010 г. Преди това тя оглавяваше комисията по природни ресурси в долната камара на руската Държавна дума.

Русия праща в затвора руски активист за дискредитиране на армията

Русия праща в затвора руски активист за дискредитиране на армията

Олег Орлов беше осъден на 2,5 г. лишаване от свобода

По-късно бе съобщено, че руските правоприлагащи органи са образували дело по член 20.3.3. алинея 1 от Кодекса за административните нарушения ("дискредитиране" на армията) по отношение на Комарова, която подаде оставка. На 13 юни Нижневартовският градски съд ще разгледа делото, разбра телеграм каналът Mash.

Материалите са постъпили в съда на 26 април, когато Комарова е била все още ръководител на района, както следва от преписката по делото, с която разполага "Медиазона" (в регистъра на "чуждестранните агенти").

Според Mash протоколът е съставен заради думите, казани от Комарова на среща с жители на Нижневартовск миналата есен в отговор на въпрос на съпругата на мобилизиран мъж за проблеми със снабдяването на руските войски в Украйна.

"Ние като цяло не сме се готвили за тази война, нямаме нужда от нея. Построихме света по съвсем различен начин. В това отношение със сигурност ще има някои несъответствия и нерешени въпроси", каза тогава Комарова.

След това активистът от Тюмен Юрий Рябцев се оплака от Комарова, но полицията не състави доклад срещу губернатора.

Активистът обаче се е свързал с прокуратурата и МВР.

Комарова, като длъжностно лице (по време на нарушението), е изправена пред глоба от сто хиляди до двеста хиляди рубли.

ISW: Руски блогъри засилват критиките срещу армията

ISW: Руски блогъри засилват критиките срещу армията

Украйна продължава да нанася удари