Руски самолет Ту-142 за борба с подводници е прелетял на ниска височина над кораби на страни от НАТО, взимащи участие в големите учения на Алианса под наслов "Trident Juncture 2018", които се провеждат в Норвегия, Швеция и Финландия, съобщават руските медии.

Снимки на самолета "Александър Можайский", направени от борда на флагманския кораб на Шести флот на САЩ USS Mount Whitney, са публикувани в "Туитър".

Ту-142 е турбовитлов самолет за борба с подводници, произведен през съветската епоха. В момента се използва от Тихоокеанския и Северния военноморски флот на Русия.

Руски Ту-160 летят над Норвежко море, докато НАТО провежда учения

Руски Ту-160 летят над Норвежко море, докато НАТО провежда учения

Всичко било в съответствие с международните правила

Ученията на НАТО Trident Juncture се провеждат в Норвегия от 25 октомври до 7 ноември. В тях участват около 50 000 войници от 30 страни. Тези маневри са най-големите за последните години близо до границите на Русия, както и най-големите от края на Студената война насам.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ученията не са насочени конкретно срещу която и да е страна, но изпращат сигнал, че "НАТО е готова и способна да защити всички съюзници от всякаква заплаха".

Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия предупредила западния военен алианс