Руският журналист и лауреат на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов продава на търг своя Нобелов медал в полза на украинските бежанци. Той заяви, че е "ужасен" от изкореняването на независимите медии в страната му, където според него все по-малко хора подкрепят военната кампания на президента Владимир Путин, предава Ройтерс.

Муратов е съосновател и дългогодишен главен редактор на "Новая газета", вестник, критикуващ Кремъл, създаден през 1993 г. с пари от Нобеловата награда за мир на бившия съветски президент Михаил Горбачов.

Години наред изданието се противопоставяше на затягането на ограниченията за несъгласните с политиката на Кремъл медии, но през март най-накрая преустанови своята онлайн и печатна дейност, след като работата му се превърна в престъпление - наказуемо с 15 години затвор - да пише каквото и да е за конфликта в Украйна, който се отклонява от правителствената линия.

Руският вестник в изгнание вече е по будките

Руският вестник в изгнание вече е по будките

Новото издание се нарича "Новая газета. Европа" и се продава в Латвия

"Моята страна нахлу в друга държава, Украйна. Сега има 15,5 милиона бежанци... Дълго мислихме какво можем да направим... и решихме, че всеки трябва да подари нещо скъпо за него, важно за него", заяви Муратов в интервю за Ройтерс.

Продаването на златния му медал на търг би означавало, че той е съпричастен по някакъв начин със съдбата на бежанците, "които са загубили своите спомени и своето минало", каза той.

"Сега те искат да им отнемат и бъдещето, но ние трябва да се погрижим тяхното бъдеще да бъде запазено... най-важното нещо, което искаме да кажем и покажем, е, че човешката солидарност е необходима.

Медалът на Муратов ще се продаде на търг на 20 юни, Световния ден на бежанците, с подкрепата на Нобеловия комитет.

Муратов посвети наградата си на шестима журналисти на "Новая газета", убити заради работата си, сред които са едни от най-високопоставените критици на президента Владимир Путин.

Заляха с червена боя главния редактор на "Новая газета"

Заляха с червена боя главния редактор на "Новая газета"

Журналистът е нападнат във влак

Той се оплаква от липсата на свободни медии и жестоките репресии на протестите от страна на руската държава.

"Липсата на реална свобода на словото, на реален обмен на мнения, на реална свобода на изразяване води до това, че хората нямат избор. Те просто трябва да вярват на това, което им казват държавните пропагандисти", каза той.

"Няма свободни медии. Всъщност митингите са забранени, включително и в регионите. За всяко изказване се образува административно или наказателно дело."

"Независимата журналистика е невъзможна в съвременна Русия. Доставката на съдържание е възможна например чрез платформата YouTube. Възможно е да се доставя някакво съдържание - алтернатива на държавния изглед - чрез VPN услуги. Но това става все по-трудно всеки ден. "

Въпреки това той постави под въпрос изследвания, показващи, че повечето руснаци подкрепят инвазията.

"Когато ви се обаждат по телефона... и ви питат: "Подкрепяте ли действията на президента Путин?" или "Подкрепяте ли действията на руската армия?" или "Подкрепяте ли военната операция в Украйна?" - как ще реагира човекът, помислете си?"

Муратов смята, че в действителност подкрепата за войната, често показвана чрез изобразяване на буквата "Z" от латинската азбука, намалява.

"Ако сега се разходите по улиците на Москва, ще видите, че по улиците на практика не са останали "Z".

"Виждам какво ми говорят хората по улиците", каза Муратов. "Виждам какво пишат нашите читатели и разбирам, че е невъзможно да се каже, че Русия подкрепя нахлуването в Украйна в един глас".

Той каза, че дори Кремъл признава, че 25-30% от населението не подкрепя операцията.

Но Муратов предупреди, че тези, които вярват, че в Русия може да настъпи промяна в резултат на разцепление в елита, са се объркали.

"Сили никога не са били толкова обединени, никога не са били толкова монолитни. Хората на власт няма къде да отидат: нито Европа, нито Америка, не им е позволено да ходят никъде другаде. Те са тук. Те са тук като екипаж на подводница, от която няма измъкване. И разбира се, те са обединени около президента."

Той също така постави под съмнение предположенията, че руснаците могат да се обърнат срещу властите, ако стандартът им на живот пострада от западните санкции, като каза, че е по-вероятно да предизвикат духа на "можем да се справим" подобно на онези, които са оцелели в лишенията от Втората световна война.

"Русия стигна до момента, в който руският президент Путин ще остане на власт толкова дълго, колкото намери за добре - според него, това е за доброто на Русия. Дали ще бъде президент или някакъв монарх, не знам, но тенденцията към абсолютизъм е абсолютно очевидна."

Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е реална възможност

Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е реална възможност

Активно се лансира тази идея...