Назначеният от Москва лидер на Крим Сергей Аксьонов заяви във вторник, че регионът е нащрек за евентуална предстояща украинска контраофанзива, цитира думите му Асошиейтед Прес.

Аксьонов каза пред репортери, че руските сили в Крим са изградили "модерна, задълбочена отбрана" и разполагат с "повече от достатъчно" войски и оборудване, за да отблъснат евентуална украинска атака.

"Не можем да подценяваме врага и определено можем да кажем, че сме готови (за атака) и че няма да има катастрофа", каза той.

Той заяви това няколко дни след като украинският президент Володимир Зеленски потвърди намерението на Киев да си върне черноморския полуостров, който Русия незаконно анексира от Украйна през 2014 г.

Аксьонов за първи път обяви началото на укрепителните работи в Крим през ноември, без да дава подробности. През февруари на среща по сигурността, председателствана от руския президент Владимир Путин, той каза, че работите трябва да приключат до април.

При успех на контраофанзивата Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим

При успех на контраофанзивата Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим

Киев обаче не изключва освобождаване на полуострова и с военни средства

Сателитни изображения, публикувани миналата седмица, показаха сложна мрежа от окопи и други укрепления, изкопани близо до Медведовка, малък град близо до връзката между Крим и континентална Украйна, което предполага опасенията на Русия за възможна украинска атака именно там.

Военни анализатори очакват Киев да се възползва от подобряването на времето, за да вземе инициативата на бойното поле с нови партиди западни оръжия, включително десетки танкове, и нови войски, обучени на Запад.

Украинските сили може да се опитат да пробият сухопътния коридор между Русия и Крим, насочвайки се от Запорожие към Мелитопол и Азовско море. Това може да раздели руските сили на две.

Силите на Киев обаче са изправени пред огромно предизвикателство да изместят руските сили. Бронираните им машини вероятно ще се натъкнат на минни полета, противотанкови ровове и други препятствия, докато обширните системи от окопи осигуряват прикритие за руските войски.

Украйна подготвя 40 000 войници в бригади за контранастъпление

Украйна подготвя 40 000 войници в бригади за контранастъпление

Киев привлича силно мотивирани доброволци с агресивна кампания

Кремъл иска Киев да признае суверенитета на Русия над Крим и също така да признае анексирането през септември на четири украински области - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка. Украйна от своя страна се зарече да прогони руснаците от всички окупирани територии и изключи всякакви преговори с Москва, докато не си възвърне напълно контрола върху цялата си територия.

Кадиров: Украинското контранастъпление може да се окаже полезно за Русия

Кадиров: Украинското контранастъпление може да се окаже полезно за Русия

Той очаква трофейни западни оръжия