Единствената голяма независима социологическа агенция в Русия, аналитичният център „Левада”, беше определена за „чужд агент”. Това обявиха от руското правосъдно министерство две седмици преди парламентарните избори, съобщава „Ройтерс”.   

„Признаването на организацията като организация с нестопанска цел, изпълняваща функциите на чуждестранен агент, беше установено при непланирана документна проверка”, се посочва в изявление на руското правосъдно министерство. То не посочва причина за решението си.  

Директорът на центъра "Левада" Лев Гудков коментира, че подобно действие две седмици преди парламентарните избори е чиста проба "политическа цензура".

Основната прокремълска партия „Единна Русия” се очаква да спечели с комфортна преднина изборите, насрочени за 18 септември, които се разглеждат като „суха тренировка” за президентската кампания за преизбирането на Владимир Путин през 2018 г.

Ала опитвайки се да се справят със задълбочаващата се рецесия и понижаващия се жизнен стандарт, властите предприеха стъпки да подчинят опозиционни гласове и организации, включително наблюдатели на изборите, разглеждани като критични на Кремъл, отбелязва "Ройтерс".

Терминът „чужд агент” е част от закон, приет през 2012 г., в който се уреждат групи, които получават финансиране от чужбина и се занимават с политическа дейност. Той беше използван преди, за да се окаже натиск върху организации, смятани за „нежелани” в Русия.

„Леведа” е най-уважаваният социологически аналитичен център от трите основни в Русия, тъй като е смятан за по-независим от своите държавни конкуренти – ВЦИОМ и ФОМ.

Според в. "Комерсант" разследването на центъра е започнало по сигнал на движението "Антимайдан". Депутатът Дмитрий Саблин от "Антимайдан" се позовава на американския правителствен сайт Usaspending.gov, от който се вижда, че "Левада център" е получил средства от университета в Уисконсин. Според подалите сигнала университетът е посредник между руските социолози и Министерството на отбраната на САЩ. Според представител на "Левада" това е клевета, а американското военно ведомство е финансов донор на университета.