Украинските дронове имат способността да нанасят удари на до 2500 километра в Русия, но столицата Москва е защитена от техните удари, предупреди в сряда високопоставен служител на руските военновъздушни сили, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението на Дмитрий Богданов, ръководител на отдела за радиоелектронна борба на руските ВВС, беше предадено от държавната информационна агенция ТАСС и предполага, че широка част от руска територия, граничеща с Украйна, е уязвима от потенциална атака.

"Врагът не стои на едно място", ТАСС цитира думите на Богданов.

"Сега безпилотните летателни апарати могат да прекосяват зона до 2500 километра и много руски региони са наясно с това", каза Богданов на конференция по сигурността.

Богданов каза, че са взети мерки за защита на Москва от украински атаки с дронове и че други региони работят по отбраната си.

От началото на годината Русия беше ударена от порой от атаки с дронове от Украйна, които удариха критична инфраструктура за рафиниране на петрол във втория по големина износител на суров петрол в света и разтърсиха световните пазари.

Украйна не потвърждава или отрича официално, че атакува рафинерии в Русия, но твърди, че такива обекти са законни цели, тъй като подпомагат военните усилия на Москва в момент, когато руските удари удрят украинската инфраструктура, включително енергийни съоръжения.

В това, което би било един от най-дълбоките опити за удари с дрон на руска територия от началото на конфликта в Украйна, източник от Киев каза в понеделник, че украински дрон е нацелил руска военна радарна система за ранно предупреждение в района на Оренбург на около 1500 км от най-близката територия, контролирана от Украйна.

Москва не е потвърдила официално атаката.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза миналата седмица, че се прави повече за защита на енергийната инфраструктура на страната от дронове, включително инсталиране на мрежи против дронове на ключови съоръжения.

Москва беше атакувана от украински дронове няколко пъти от началото на това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна.

През май миналата година два украински дрона стигнаха до комплекса Кремъл с изглед към Червения площад, преди да бъдат унищожени. Кремъл обвини Киев, че се опитва да убие президента Владимир Путин, твърдение, което украинският президент Володимир Зеленски отхвърли.

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Алиансът имал право да подкрепя Киев, без да е страна в конфликта