Руските сили организират безмилостни атаки, за да се опитат да напреднат към град Покровск, логистичен център на изток, и че по целия фронт се водят активни боеве, каза в понеделник Генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

Близо 29 месеца след пълномащабното нахлуване, Украйна засили усилията си за мобилизация, за да се справи с недостига на работна ръка и беше подсилена от доставки на западни артилерийски снаряди, но руските войски продължиха да напредват.

"Врагът не обръща внимание на доста високото си ниво на загуби и продължава да настъпва към Покровск", каза Сирски в изявление от източния фронт.

Покровск е на по-малко от 25 км от окупираната от Русия земя и се намира на пресечна точка на пътища и железопътна линия, което го прави важна логистична точка за военните и за цивилните в изток.

"Активни бойни действия с различна интензивност се водят по целия фронт", каза Сирски, отбелязвайки, че руските сили също се опитват да превземат заливни острови близо до южния украински град Херсон.

Ожесточени битки, каза той, също бушуваха близо до няколко източни села и градове, включително Красногоровка и Часов Яр, стратегически град на хълм, чието превземане ще доближи Русия до важни градове в района на Донецк, контролирани от Киев.

Украйна призна изтеглянето от Урожайное

Украйна призна изтеглянето от Урожайное

Руските сили са унищожили напълно населеното място

Русия организира 39 атаки на фронта в Покровск през последните 24 часа от общо 117, регистрирани по фронтовата линия, съобщиха военните в ежедневните си показания на бойното поле.

Руските сили превзеха две села на изток през уикенда, съобщиха руски медии, цитирайки Министерството на отбраната.

Въпреки че уморените войски на Киев бяха изостанали тази година с Русия отново в офанзива и поддържане на натиска, напредъкът на Москва е бавен.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който пътува до Китай тази седмица на дипломатическо пътуване, изчисли в петък, че Русия контролира 17,68% от украинската територия в сравнение със 17,61% на 1 януари 2024 г.

Високопоставен служител на НАТО каза този месец, че на Русия липсват боеприпаси и войски за голяма офанзива в Украйна и ще трябва да осигури значителни доставки на боеприпаси от други страни извън това, което вече има, за да го направи.

DeepState: Русия напредва в Донбас

DeepState: Русия напредва в Донбас

Киев не е коментирал новите данни