Руският комедиен дует "Вован и Лексус" е творецът на дийп фейк видео, с което са проведени разговори с европейски кметове, заблуждавайки ги, че говорят с кмета на Киев Виталий Кличко.

Рускиият комедиен дует е поел отговорност за акцията, съобщава RND.

Двойката твърди, че зад това няма политически мотиви и че не работи с руските тайни служби. Пред политическото списание на ARD Kontraste и пред Der Spiegel двамата признават, че са осъществили фалшивите обаждания.

Наред с други, акцията засегна и 

С помощта на т.нар. дийп фейк те се преструват на Виталий Кличко, кмет на Киев, някои от кметовете обаче са се усъмнили и са прекъснали разговора.

Алексей Столяров - Лексус заявява, че не иска да разкрива как са го направили, но е било лесно. Столяров отрича да има политически мотив. Отрича и да имат нещо общо и с руските тайни служби.

Поразителното е обаче, че действията им са насочени предимно срещу критиците на Кремъл. Освен кмета на Берлин Франциска Гифи, засегнати бяха и градските управители на Будапеща, Мадрид, Виена и Варшава.

Съвсем наскоро "Вован и Лексус" бяха отличени на церемония по връчване на награди в Москва. Наградата беше връчена от говорител на руското външно министерство, който ги определи "майстори на телефонната дипломация" в разгара на войната в Украйна.

Фалшив Виталий Кличко звъни на европейски кметове

Фалшив Виталий Кличко звъни на европейски кметове

Кличко: Нямам нужда от преводач, когато говоря на английски и немски