Украинци и руснаци водят тежки боеве край град Донецк в Източна Украйна. Според военни доклади и от двете страни, руските сепаратистки войски се опитват да изтласкат украинските военни от позициите им в предградията на града.

Самият град Донецк се контролира от проруските сепаратисти от 2014 г., но украинската армия продължава да държи големи части от областта.

Още от вчера вечерта се съобщава за боеве в района на село Писки, западно от бившето летище в Донецк. Сепаратистите вече съобщиха за завземането на позиции, които са били оспорвани от години. Няма независимо потвърждение на съобщенията.

По украински данни градовете Марджинка и Краснохоровка, югозападно от Донецк, също са били подложени на интензивен обстрел. Освен това е обстрелван и центърът на град Авдийвка.

За обстрел на град Торецк съобщи ръководителят на Донецката областна администрация Павло Кириленко в канала си в Telegram, който твърди, че руските войски са нанесли артилерийски удар по града около 11 часа. Обстрелът е засегнал спирка на транспорта, имало е цивилни. Съобщава се за осем убити и четирима ранени, включително три деца.

Руските власти в ДНР съобщават за 5 загинали и шестима ранени в самия Донецк. Те обвиняват украинските сили в обстрела, макар и тази информация да бе официално отречена от украинската президентска канцелария.

Атаката е била извършена по центъра на града, където днес трябва да се състои погребението на загиналия командир на ДНР Олга Качура - знаково за сепаратистите лице.

Преди няколко дни Киев обяви масова евакуация на жителите на Донецк и призова останалите в областта да напуснат, тъй като "няма да има електричество, газ, вода".

Киев евакуира 250 000 души от Донецк

Киев евакуира 250 000 души от Донецк

Властите задължиха жителите на областта да се евакуират