Шест безпилотни летателни апарата са унищожени или прехвани тази нощ над руските области. Това гласи съобщението от тази сутрин на руското Министерство на отбраната. По данни на военното ведомство три дрона са били свалени над Воронежка област, един над Белгородска, един над Курска и един над Рязанска област.

Министерство на отбраната не коментира съобщенията, които се появиха през нощта в руски телеграм канали за удар на украински дрон по Рязанската рафинерия. Така съобщенията остават без потвърждение от официални източници.

Украинската страна по традиция не коментира, освен ако ударът не е бил успешен, по-значителен, а и коментарът идва със закъснение след потвърждение на разузнавателните служби. 

РБК-Украйна съобщи, позовавайки се обаче на източници в спецслужбите, пожелали анонимност, че е извършен удар по нефтопреработвателното предприятие в Рязанска област. Операцията е проведена от Главно разузнавателно управление към Министерство на отбраната на Украйна. Официален Киев не потвърждава удара.

По-рано каналът Astra публикува видео със пожар над Рязанската рафинерия и се позовава на данни на местни жители. По информация и на други канали в социалните мрежи ударът се е случил около 3 часа тази нощ.

Губернаторът на областта Павел Малков също съобщи за атака на безпилотен летателен апарат, с уточнение, че предварителната информация за това, че няма пострадали, се проверява.

Украйна отчита 12 ударени руски рафинерии досега

Украйна отчита 12 ударени руски рафинерии досега

Цифрата обаче включва операции, проведени само от Службата за сигурност на Украйна

Рязанската рафинерия вече беше ударена на 13 март, като това доведе до прекъсване на работата на две от основните преработвателни системи.

Рязанска област се намира югоизточно от Москва, част от Централния федерален окръг. Рязанската петролна рафинерия произвежда 17,1 милиона тона петрол годишно и е един от основните доставчици на моторно гориво за руските региони, разположени близо до Москва.

На 27 април Украйна удари с дронове двете петролни рафинерии Илски и Славянск в руския Краснодарски край и нанесе удари и срещу военното летище Кушчевск. 

От началото на годината интензивността на атаките с дронове срещу руски петролни рафинерии се увеличи. През март дронове атакуваха най-малко 14 пъти и извадиха от строя част от оборудването на рафинериите. В резултат на това производството на бензин в Русия спадна, а цените се повишават.

Вашингтон призова Украйна да спре атаките срещу руските рафинерии, тъй като се опасява от покачването на световните цени на петрола и ответни руски атаки. На предупреждението обаче Украйна реагира остро с отказ да изпълни препоръката и с аргумент, че ударите реално са защитна стратегия, с която цели да осуети доставките на гориво за руската армия на фронта на собствената си територия. 

ISW: Украйна откри слабото място на Путин - руските рафинерии

ISW: Украйна откри слабото място на Путин - руските рафинерии

Синът на обявения за "личен банкер" на руския президент Путин влезе в Кремъл