Британският премиер Риши Сунак ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц днес, съобщава "Ройтерс".

С дългоочакваното си пътуване до Берлин британският министър-председател се надява да задълбочи сътрудничеството в областта на сигурността, след като обяви решението на Лондон да увеличи разходите за отбрана.

Двамата лидери ще обявят планове за разработване на 155-милиметрови колесни артилерийски системи за гаубица с дистанционно управление (RCH 155) и ще обсъдят сътрудничество по енергийни проекти, включително германски енергийни инвестиции.

Само ден след като Сунак обяви, че ще повиши разходите за отбрана до 2,5% от БВП годишно до 2030 г., което по негови думи е предизвикателство към други европейски страни да последват примера на страната му, той ще се опита да изгради по-тесни връзки в областта на сигурността с Германия.

"Великобритания и Германия са европейски сили. Заедно сме по-силни - независимо дали се защитаваме срещу руската агресия или насърчаваме икономическия растеж и технологичния напредък", подчерта Сунак.

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания се стреми да се превърне във втората държава по голмина на разходи за отбрана в НАТО.

"В този опасен момент за света Обединеното кралство и Германия стоят рамо до рамо, за да запазят сигурността и просперитета в целия ни континент".

Сунак не е посещавал Германия, откакто стана премиер на Великобритания през октомври 2022 г.

Британският лидер намали международните си пътувания и отстъпи голяма част от британската дипломация на външния си министър - бившия премиер Дейвид Камерън, а той самият се съсредоточи върху опитите си да подобри електоралното състояние на своята Консервативна партия, като се фокусира върху вътрешната политика преди изборите тази година.

Сунак обаче използва завръщането си на международната сцена, за да обяви голямо увеличение на разходите за отбрана. Той посочи, че британската оръжейна индустрия трябва да е на "военна основа" в момент, когато светът е най-опасен от Студената война насам.

Сунак ще обсъди с Шолц и инвестиции. Британското правителство заяви, че германската енергийна компания RWE ще инвестира над 8 милиарда евро във Великобритания до края на това десетилетие, а E.ON Energy ще инвестира 1 милиард паунда в Обединеното кралство през следващите 5 години за стимулиране на прехода към зелена енергия.

Германско-британска отбранителна сделка може да укрепи НАТО

Германско-британска отбранителна сделка може да укрепи НАТО

В момент на дълбока промяна Берлин и Лондон трябва да работят заедно