Съединените щати няма да позволят на Иран да купува конвенционални оръжия, след като през октомври изтече забраната на ООН за това, заяви в сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от "Ройтерс".

"Няма да позволим това да се случи. Ние ще работим със Съвета за сигурност на ООН, за да разширим тази забрана за продажбата на оръжие и тогава, в случай че не успеем да накараме някой друг да действа, САЩ оценяват всяка възможност за това как можем да направим това."

САЩ през 2018 г. се оттеглиха от иранската ядрена сделка, която се стреми да попречи на Техеран да разработи ядрено оръжие в замяна на освобождаване от икономически санкции. Като част от тази сделка през октомври изтича ембаргото на ООН за оръжие за Иран.

САЩ иска европейска подкрепа в ООН срещу китайски и руски оръжия за Иран

САЩ иска европейска подкрепа в ООН срещу китайски и руски оръжия за Иран

Помпео се надява, че Русия и Китай няма да наложат ветото на такава резолюция

Разработена от САЩ резолюция за удължаване на ембаргото бе дадена на Великобритания, Франция и Германия, всички страни по ядрената сделка, потвърди американски служител, но дипломатите на ООН заявиха, че не е споделена с останалите 11 членове на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия и Китай.

Смята се, че Русия и Китай, които имат вето в съвета и са страни по ядрената сделка, имат желание да продадат оръжия на Иран. "Провалите на ядрената сделка с Иран са огромни. Една от тях сега е върху нас. ... където Китай, Русия и други страни от целия свят могат да продават значителни конвенционални оръжейни системи на иранците през октомври", коментира Помпео.

"Призоваваме нашите партньори от Е3 да предприемат действия. Това е в рамките на техния капацитет ", добави той, като се позовава на Великобритания, Франция и Германия, всяка от които има възможността да наложи бързо приемане на всички санкции на ООН срещу Иран - включително конвенцията за конвенционални оръжия - премахнати в рамките на ядрената сделка.

Помпео: Космическата програма на Иран не е за мирни цели

Помпео: Космическата програма на Иран не е за мирни цели

Техеран изстреля в сряда в космоса първия си военен сателит