САЩ възнамеряват да подготвят резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда запазването на оръжейното ембарго срещу Иран. Това обяви в петък държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Изказвайки се в изслушване пред комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, той припомни, че в съответствие с разпоредбите на Съвместния цялостен план за действие, който е подписан от постоянната петица на Съвета за сигурност на ООН и Германия с Иран през 2015 г., Техеран ще може да придобие оръжие и военно оборудване от чуждестранни доставчици през октомври.

"Работим в дипломатическата област, надяваме се европейците да приемат този риск сериозно, ще се продават китайски оръжейни системи, руски оръжейни системи. Сигурен съм, че те (Русия и Китай) вече се готвят да доставят тези оръжия" с настъпването на октомври", обяснява Помпео.

Помпео предупреждава Африка за Китай и продължава максималния натиск над Иран
Обновена

Помпео предупреждава Африка за Китай и продължава максималния натиск над Иран

"Не бързаме... това не е просто икономическа кампания за натиск ... това е изолация"

Вашингтон ще се опита да изработи резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която запазва забраната за продажба на оръжие на Иран. "Ние (САЩ) ще работим в ООН, ще се опитаме да убедим руснаците и китайците да не прилагат ветото над тази резолюция."

ще призовем нашите европейски колеги да използват инструментите си, за да предотвратят възобновяването на законните продажби на конвенционални оръжия за най-голямата страна - спонсор на тероризма", допълва Помпео.

Междувременно заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви във Виена на 26 февруари, че Москва категорично ще се противопостави на опитите на САЩ да "активират оръжейното ембарго и възобновяването на санкциите в Съвета за сигурност на ООН" срещу Иран. Според него "Съветът за сигурност на ООН не трябва да се превръща в играчка в ръцете на Вашингтон".

САЩ наложи санкции на руски корпорации във връзка с оръжия за масово унищожение

САЩ наложи санкции на руски корпорации във връзка с оръжия за масово унищожение

Нарушават законите на САЩ спрямо Иран, Северна Корея и Сирия