Израелски танкове, подкрепени от бойни самолети и дронове, навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах в ивицата Газа, убивайки осем души, съобщава "Ройтерс".

Местни жители разказаха, че танковете са настъпили в пет квартала след полунощ. Силен обстрел е поразил палатките на разселени семейства в района на Ал-Маваси.

Около осем месеца след началото на войната няма признаци за прекъсване на боевете, тъй като усилията на международните посредници, подкрепяни от Съединените щати, досега не успяха да убедят "Израел" и Хамас да се съгласят на прекратяване на огъня.

Израелските сили опустошиха голяма част от Газа и завзеха по-голямата част от палестинската територия, но все още не са постигнали заявената си цел - да унищожат "Хамас" и да освободят израелските заложници.

Израел напредва в Рафах, 17 палестинци загинаха при  удари в Централна Газа

Израел напредва в Рафах, 17 палестинци загинаха при удари в Централна Газа

Израелските военни твърдят, че атакуват само палестински бойци

Осем палестинци са били убити в Ал-Маваси, а много семейства панически са избягали на север. Жителите посочиха, че израелските сили са взривили няколко къщи в западната част на Рафах, където потърсиха убежище повече от половината от 2,3-милионното население на Газа преди миналия месец, когато Израел започна наземната си офанзива и принуди повечето от населението да се насочи на север.

По данни на ООН в града са останали под 100 000 души.

"Още една нощ на ужас в Рафах. Те откриха огън от самолети, дронове и танкове по западните райони, за да прикрият нахлуването си", обясни жител на града.

"Куршуми и снаряди паднаха в района на Маваси, близо до мястото, където хората спяха, убивайки и ранявайки мнозина", допълни той.

Израелски командир посочи още две места там - Шабура и Тел Ал-Султан - където армията планира да се изправи срещу бойците на "Хамас".

"Батальоните на "Хамас" там все още се държат и трябва да ги унищожим напълно. Считаме, че това ще се случи след около месец при тази интензивност", докладва полковник Лирон Батито, началник на бригадата Гивати.

Военните действия в Рафах продължават въпреки обявените паузи за помощи

Военните действия в Рафах продължават въпреки обявените паузи за помощи

Все още нищо не се е променило, посочи генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини

Израелската армия държи контрол върху границата между Рафах и Египет. Кадри, разпространени в социалните мрежи, показват, че пропускателният пункт в Рафах - единственият прозорец за по-голямата част от населението на Газа с външния свят, е разрушен, сградите са изгорени, а израелските танкове са разположени там с развяващ се флаг на Израел.

Израелската армия отрича помощта в Газа да е била възпрепятствана от щетите.

В по-северната част на анклава Израел е изпратил танкове в квартал Зейтун в град Газа. Жителите съобщиха за силен огън от танкове и бойни самолети, както и за престрелки с "Хамас".

В друго предградие на град Газа - Шейх Радван, израелски въздушен удар по къща е убил четирима палестинци, включително дете. Общо 20 души са убити в Газа.

Израелските сили ожесточават атаките срещу Рафах

Израелските сили ожесточават атаките срещу Рафах

На фона на буксуващите преговори за примирие

Военната кампания на Израел започна, след като бойци на "Хамас" нападнаха страната на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки над 250 за заложници.

Офанзивата превърна Газа в руини, причини смъртта на повече от 37 400 души и остави голяма част от населението без дом и в лишения.

След едноседмичното примирие през ноември многократните опити за уреждане на ново прекратяване на огъня се провалиха. "Хамас" настояваше за прекратяване на войната и пълно изтегляне на Израел от Газа. Нетаняху обаче отказва да прекрати конфликта, преди "Хамас" да бъде унищожен и заложниците да бъдат освободени.