Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах през една от най-тежките нощи на бомбардировки по въздух, земя и море, съобщава "Ройтерс".

Атаките принудиха много семейства да напуснат домовете и палатките си по тъмно.

Жителите на града посочиха, че израелските сили са нападнали района Ал-Маваси в Рафах близо до плажа, който е определен като хуманитарна зона във всички съобщения и карти, публикувани от израелската армия от началото на офанзивата в града през май.

Израелската армия обаче отрече да е нанасяла каквито и да било удари в хуманитарната зона Ал-Маваси.

Израел уточни, че атаката му е имала за цел да унищожи последните непокътнати бойни части на "Хамас" в Рафах, където убежище потърсиха над един милион души преди началото на последното настъпление. Повечето от тези хора вече са се преместили на север към Хан Юнис и Дейр Ал-Балах в централната част на ивицата Газа.

Хамас прие резолюцията на ООН, но САЩ трябва да гарантират, че Израел я спазва
Обновена

Хамас прие резолюцията на ООН, но САЩ трябва да гарантират, че Израел я спазва

Администрацията на САЩ е изправена пред истинско изпитание да изпълни своите ангажименти

Израелската армия съобщи, че продължава "основани на разузнавателни данни целенасочени операции" в Рафах и докладва, че през изминалия ден силите ѝ са открили оръжия и са убили палестински въоръжени мъже в битка от близко разстояние.

През последния ден армията посочи, че е поразила 45 цели в ивицата Газа от въздуха, включително военни структури, бойни клетки, ракетни установки и шахти на тунели.

Израел изключи постигането на мир, докато групировката "Хамас" не бъде унищожена, а голяма част от Газа вече е в руини. "Хамас" обаче се оказа издръжлива - бойците ѝ подновиха сраженията в райони, където израелските сили преди това бяха обявили, че са ги победили.

Групировката приветства новото предложение на САЩ за прекратяване на огъня, но направи някои поправки, потвърждавайки позицията си, че всяко евентуално споразумение трябва да осигури край на войната - искане, което Израел все още отхвърля.

Перспективите за прекратяване на огъня в Газа остават несигурни

Перспективите за прекратяване на огъня в Газа остават несигурни

По-рано САЩ съобщиха, че Израел е приел предложението им, но Израел не е заявил публично това

Израел определи отговора на "Хамас" на новото мирно предложение на САЩ като пълно отхвърляне. Посредниците Катар и Египет, подкрепени от Съединените щати, обаче уточняват, че усилията за постигане на споразумение продължават.

След краткото едноседмично примирие през ноември многократните опити за уреждане на ново прекратяване на огъня се провалиха. "Хамас" настояваше за постоянно прекратяване на войната и пълно изтегляне на израелските сили от Газа.

Групировката отприщи войната, след като нейни бойци нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убиха около 1200 души и взеха над 250 заложници.

При последвалата израелската офанзива в Газа оттогава са загинали най-малко 37 000 души.